Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

66. izdanje

Imena kandidata za Zlatnu loptu biće objavljena 12. avgusta

messi mbappe (1)

Ove godine se nagrada dodjeljuje prema drugačijoj formuli koja je najavljena u martu

Nagrada Zlatna lopta za 2022., koja mijenja format ove sezone, bit će dodijeljena 17. oktobra u Parizu, objavio je časopis France Football, organizator svečanosti.

Ovo 66. izdanje prestižne nagrade održat će se u pozorištu Chatelet, gdje je bila i svečana dodjela 2021. kada su nagrađeni Argentinac Lionel Messi, sedmi put, i Španjolka Alexia Putellas u ženskoj konkurenciji.

Imena nominiranih za nagradu Zlatna lopta u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i za nagrade Kopa (najbolji mladi nogometaš) i Yachine (najbolji golman) bit će otkrivena 12. avgusta.

Ove godine se nagrada dodjeljuje prema drugačijoj formuli koja je najavljena u martu. Naime, odnosit će se na sportsku sezonu, a ne na cijelu godinu te će je dodijeljivati manji žiri na temelju strože selekcije i uz jasnije kriterije za dodjelu.

Prema novim pravilima, “individualna izvedba” i “odlučujući i impresionirajući karakter kandidata” bit će prvi kriterij, ispred “kolektivnog aspekta i osvojenih trofeja” te “klase igrača i njegovog osjećaja za fair-play”.