Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Infantino: Nije vrijeme da brinemo o budućnosti Kupa konfederacija

infantino

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino izjavio je da je sada vrijeme za fokusiranje na fudbal, umjesto brigu o budućnosti Kupa konfederacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je važno osigurati da ovogodišnji Kup konfederacija bude svojevrsna proba pred Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

“Danas se moramo fokusirati na Kup konfederacija. Ovdje smo kako bismo gledali dobar fudbal. Onda ćemo vidjeti šta će se dogoditi”, kazao je Infantino uoči duela Portugal – Meksiko, u okviru prvog kola grupe A u Kazanu.

Infantino je u novembru prošle godine govoreći uoči izvlačenja u Kazanu za ovogodišnji turnir istakao da je nejasno kako i kada će se održati sljedeće izdanje Kupa konfederacija, koje bi se prema preliminarnim planovima FIFA-e trebalo održati 2021. godine.

Do problema je došlo zbog toga što će se Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru igrati u netipičnom terminu za ovo takmičenje, u novembru i decembru. To znači da bi Kup konfederacija mogao izazvati ozbiljne promjene u klupskom kalendaru ukoliko bi se održao tradicionalno godinu dana uoči Mundijala.

Infantino je kazao da rukovodstvo FIFA-e raspravljaju o pitanjima kao što su: “Hoće li se igrati u junu? Hoće li se igrati u novembru? Hoće li se mijenjati format takmičenja?”, te da će “svi prijedlozi biti stavljeni pred njih na stol”.

Na FIFA Kup konfederacija 2017. kvalificiralo se osam nogometnih reprezentacija. Pored domaćina Rusije na takmičenje se kvalificirao aktuelni svjetski prvak iz 2014. Njemačka, te prvaci svih ostalih šest kontinentalnih konfederacija, Australija, Čile, Meksiko, Novi Zeland, Portugal i Kamerun.