Inspektori istražuju privredni kriminal na Gradskom stadionu u Prijedoru

gradski stadion prijedor 1

Inspektori Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor provode istragu u vezi drenaže terena Gradskog stadiona Prijedor zbog osnovane sumnje da je u ovom poslu, vrijednom oko 300 hiljada KM, počinjen privredni kriminal.

“Stav Centra javne bezbjednosti Prijedor i Okružnog tužilaštva Banjaluka je da se medijima ne daju informacije po ovom predmetu sve dok se ne završi kompletna istraga“, izjavila je za Anadolu Agency (AA) portparol CJB Prijedor Marija Matić.

U N/FS BiH znaju za istragu

Iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) saopštili su da znaju za istragu koju provodi CJB Prijedor.

“U N/FS BiH upoznati su sa tim da CJB Prijedor vrši istragu, te su predstavnici Saveza inspektorima dostavili pravovaljane informacije“, poručili su iz N/FS BiH.

Na pitanje koliko ima istine u priči, koja se može čuti u Prijedoru da je UEFA, s obzirom da je donirala značajna sredstva, zatražila istragu, iz Saveza su kazali da ne postoji nikakav zahtjev iz Nyona upućen N/FS BiH u kojem se traži ispitivanje pomenutog slučaja.

Fudbalski klub Rudar Prijedor, član Premijer lige BiH, na ovom stadionu odigrava utakmice kao domaćin, a njegov sportski direktor Stojan Janjetović kazao je da ih niko nije obavijestio o istrazi koja se provodi, ali je dodao da im je rečeno da su obavezni da obezbjede na stadionu pristup inspektorima koji to čine.

UEFA donirala više od polovine sredstava

Sa drenažom terena Gradskog stadiona Prijedor krenulo se u septembru 2014. godine da bi se ispoštovali UEFA-ini standardi i obezbijedili što bolji uslovi za odigravanje utakmica.

Stadion se nalazi na povodnom terenu i za vrijeme većih padavina pojavljuje se voda.

gradski stadion prijedor

Iz navedenih razloga FK Rudar Prijedor je u sezoni 2013/2014., kada je ispao iz Premijer lige BiH morao u Prvoj ligi RS značajan broj utakmica kao domaćin odigrati na stadionima u Novom Gradu i Ljubiji.

UEFA je preko N/FS BiH za drenažu terena donirala 173.000 KM, dok je grad Prijedor obezbjedio 100.000 KM, međutim ona još nije završena iako su se na ovom poslu izmijenila tri građevinska preduzeća, među kojima je i jedno iz Hrvatske, tako da se FK Rudar Prijedor i dalje suočava sa najvećim tehničkim problemom.

“Prije 20-ak dana na teren smo bacili određene količine vještačkog đubriva i trenutno vršimo servisiranje terena, a pred nastavak prvenstva izvršili smo valjanje terena. Trudimo se u granicama naših mogućnosti da stvorimo što bolje uslove za odigravanje utakmica na stadionu“, rekao je Janjetović i naglasio da ih niko ne informiše o planu završetka drenaže terena.

Predsjednik Upravnog odbora FK Rudar Prijedor iz 2014. godine Božo Grbić i njegov nasljednik iz 2015. Goran Bojić nisu bili raspoloženi za razgovor, ali su kazali da uprava kluba nikad nije bila uključena u posao oko drenaže fudbalskog terena.

Grbić je rekao da je UO pod njegovim predsjedavanjem nakon uspješno završene aktivnosti oko obezbjeđenja finansijskih sredstava za ovaj posao morao pod pritiskom podnijeti ostavku.

“Grad Prijedor je vlasnik Gradskog stadiona, a klub ga samo koristi, tako da se trebate obratiti Gradskoj upravi u vezi pomenutog posla, pošto je ona vodila tendersku proceduru, kao i nadzor nad izvođenjem radova“, istako je Bojić.

Bez odgovora iz Gradske uprave

Nadležnim u Gradskoj upravi smo putem e-maila uputili par pitanja u vezi drenaže terena Gradskog stadiona, međutim preko portparola za AA usmeno su poručili da na njih nema odgovora.

Pitali smo ih, između ostalog, koji su razlozi što drenaža terena nije završena, zatim, zašto su se na ovom poslu izmijenila tri građevinska preduzeća, kao i to da li je iko smijenjen ili podnio ostavku zbog nezavršenog posla, koji je trebao biti odavno završen.

Pitali smo ih da li im je poznato da su inspektori CJB Prijedor u vezi ovog posla utvrdili da ima elemenata privrednog kriminaliteta. Prema nezvaničnim procjenama, istraga inspektora CJB Prijedor bi trebala biti završena za nekoliko mjeseci.