Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć usvojilo rezoluciju o prekidu vatre u Siriji

un vijece sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak je usvojilo plan koji bi trebao zaustaviti borbe u Siriji, samo sat vremena prije nego što je njegova realizacija trebala stupiti na snagu, javlja Anadolu Agency (AA).

U rezoluciji, koja je usvojena jednoglasno, 15 članica Vijeća sigurnosti zatražilo je prekid svih neprijateljstava u Siriji uz posredovanje Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Primirje je inače počelo u ponoć po lokalnom vremenu u Damasku.

Rezolucijom se zahtijeva da sve strane koje trebaju primijeniti prekid neprijateljstava pošutuju sve svoje obaveze i poziva velike zemlje da iskoriste svoj uticaj kod zaraćenih strana kako bi stvorili uslove za trajni prekid vatre.

Također, pozivaju se sve strane da odmah omoguće humanitarnim agencijama brz, siguran i nesmetan pristup, najbližim i najbržim rutama, kako bi mogli omogućiti humanitarnu pomoć svim ljudima kojima je ona neophodna, a posebno onima koji su u opkoljenim i teško pristupačnim područjima.

Zatraženo je od Ban Ki-moona, generalnog sekretara UN, da za dvije sedmice podnese Vijeću sigurnosti izvještaj o provedsbi rezolucije, a zatim i svakih 30 dana.

Sporazum koji je objavljen ranije ove sedmice trebao bi dovesti do privremenog prekida vatre. Sirijska vlada i opozicione snage objavili su da su potpisali sporazum, mada ga obje strane prihvataju sa određenom rezervom. Pripadnici ISIS-a i sirijskog ogranka al-Qaede te teroristička grupa Nusra Front isključeni su iz ugovora.

Staffan de Mistura, izaslanik UN-a za Siriju, nakon usvajanja rezolucije kazao je da su novi mirovni pregovori planirani za 7. mart u Genevi, ukoliko se primirje bude u velikoj mjeri poštovalo i ako se osigura efikasnija dostava humanitarne pomoći na terenu.

Prema posljednjim podacima koje je UN objavio prije nekoliko mejseci, rat u Siriji, koji je počeo 2011. godine, do sada je odnio više od 250.000 života.