Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropsko prvenstvo

Italija u četvrtfinalu: Nikad prije otac i sin, Mancini pogodio oba strijelca

chiesa1 (1)

Selektor Italije Roberto Mancini u 67. minutu utakmice u igru je uveo veznjaka Pessinu, a u 84. minutu napadača Chiesu

Italija je svladala Austriju rezultatom 2:1 i plasirala se u četvrtfinale Evropskog nogometnog prvenstva.

Italijani su do pobjede došli teže od očekivanog, tek nakon produžetaka. U prvom poluvremenu nogometaš Roberta Mancinija bili su aktivniji i opasniji, ali nisu uspjeli probiti organiziranu austrijsku odbranu.

Najbliže pogotku bili su u 32. minuti kada je Ciro Immobile šutirao s 30 metara, a lopta je pogodila mjesto gdje se spajaju stativa i prečka austrijskog gola.

U nastavku Austrijanci su uspjeli uspostaviti ravnotežu na terenu i hrabrije su krenuli naprijed, da bi u 66. minuti Marko Arnautović udarcem glavom svladao italijanskog golmana. Međutim, nakon intervencije iz VAR sobe gol je poništen zbog ofsajda.

Nakon što u 90 minuta igre nije bilo golova krenulo se u produžetke u kojima su obrane na obje strane konačno popustile.

Mancini ubacio dva strijelca

Selektor Italije Roberto Mancini u 67. minutu utakmice u igru je uveo veznjaka Pessinu, a u 84. minutu napadača Chiesu.

U 95. minuti Federico Chiesa primio je loptu i sjajno je smirio u austrijskom šesnaestercu, te je iskosa pogodio suprotni ugao za vodstvo svoje ekipe.

Bio je to Chiesi tek drugi gol u dresu Italije, ali svakako zlata vrijedan. Prije 25 godina na EP u Engleskoj strijelac za Italiju je bio njegov otac Enrico. Prvi put u istoriji otac i sin su zabili gol na EP.

U zadnjoj minuti prvog produžetka Francesco Acerbi je proigrao Mattea Pessinu, a italijanski veznjak je pogodio za 2:0.

Austrijanci se nisu predali te su nakon nekoliko solidnih prilika smanjili u 114. minuti preko Saše Kalajdžića, koji je pogodio glavom nakon udarca iz ugla.

Pokušali su Austrijanci u preostalom vremena doći do još jednog pogotka, ali nisu u tome uspjeli, pa je Italija pobjedom 2:1 prošla u četvrtfinale.

Dva rekorda

Italijani su večeras srušili dva rekorda. Odigrali su 31. utakmicu u nizu bez poraza.

Po 30 utakmica zaredom nisu izgubili upravo Italijani od 1935. do 1939. godine, te Francuzi između 1994. i 1996. godine.

Italijani su oborili i rekord po broju minuta bez primljenog gola. Izabranici Roberta Mancinija do večerašnjeg duela s Austrijancima nisu bili primili gol posljednjih 1.056 minuta.

Rekord je do večeras držala generacija Italijana od 1972. do 1974. godine s legendarnim Dinom Zoffom s 1.143 minute bez primljenog gola. Italija je rekord srušila nakon što nije primila gol u prvih 87 minuta utakmice.

S kim će igrati?

Italijani čekaju pobjednika dvoboja Belgija – Portugal koji se igra u nedjelju od 21 sat.

U ranijem terminu u 18 sati sastaju se Nizozemska – Češka. Pobjednik tog susreta igrat će u četvrtfinalu protiv Danske.