Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cijena begićeve titule počasnog?!

Ivica Osim zvanično eliminisan iz Saveza, vraćen mehanizam tronacionalne blokade

Za razliku od Begićeve titule, iz Saveza su “nebitne” izmjene i dopune Statuta, akta koji je temelj svakog Saveza, od javnosti skrivali više od dva mjeseca

Piše: Edin Borovina

Skupština Nogometnog saveza BiH 25. avgusta ove godine usvojila je izmjene i dopune Statuta, koji je mijenjan u nekoliko ključnih tačaka.

No, u najavi te Skupštine, iz NSBiH niti jednom riječju nisu spomenuli izmjene i dopune Statuta…

U najavi sjednice Generalne skupštine 25. avgusta nisu spomenute Izmjene i dopune Statuta niti jednom riječju!

…a u odjavi sa iste o izmjenama i dopunama Statuta su posvetili slovom i brojem “9 riječi” i to sljedećih; “Delegati Skupštine jednoglasno su usvojili Izmjene i dopune Statuta NS/FS BiH”.

U odjavi sjednice Generalne skupštine radikalne Izmjene i dopune Statuta spomenute u devet riječi!

Puno više pažnje i u najavi i u odjavi te Skupštine od 25. avgusta u Savezu su na svojoj zvaničnoj stranici posvetili izboru Elvedina Begića za počasnog predsjednika NSBiH.

Za razliku od Begićeve titule, iz Saveza su “nebitne” izmjene i dopune Statuta, akta koji je temelj svakog Saveza, od javnosti skrivali više od dva mjeseca. Statut, koji smo čekali konačno je objavljen ove sedmice na stranici Saveza.

I u njemu su zaista unesene izmjena i dopune koje su u formi prijedloga, potpisanog od strane Elvedina Begića, dostavljene delegatima prije sjednice.

Na spomenutoj je Skupštini proglašenje Elvedina Begića, još uvijek aktuelnog predsjednika NSBiH za počasnog predsjednika, bilo je posljednja, 10. tačka Dnevnog reda.

Elvedin Begić

Elvedin Begić: Počasni predsjednik za čijeg mandata je Savez podijeljen na tri dijela

Prije nego je Begić u Skupštini odlikovan i tako postavljen uz bok velikanu bh. fudbala Ivici Osimu, delegati u Skupštini su digli ruku za izmjene Statuta (svih 56 prisutnih, barem su tako iz Saveza saopštili, nisu naveli koja četiri delegata nisu došla na sjednicu).

Prva izmjena odnosi se na formiranje tijela za Begićevo uhljebljenje i ostanak u Savezu u narednih minimim osam godina, a možda čak i 12.

Naime, u Statut je ispred člana 17, u poglavlju IV, podnaslovu “Počasni predsjednik i počasni članovi” dodano i “Odbor za posredovanje i savjetovanje”.

Faksimil novog Statuta NSBiH koji je na snazi od 25. avgusta ove godine

Taj će “Odbor za posredovanje i savjetovanje” brojati šest članova i biće aktivan najmanje osam godina, a jedini koji je siguran u njegovom članstvu biće počasni predsjednik, odnosno aktuelni predsjednik NSBiH Elvedin Begić, koji u Odbor ulazi direktno.

Ostale članove predlagat će dva predsjednika entitetskih Saveza (NSFBiH i FSRS, koji su članovi IO NSBiH), te predsjednik NSBiH i dva potpredsjednika NSBiH (koji su također članovi IO NSBiH).

Faksimil novog Statuta NSBiH koji je na snazi od 25. avgusta ove godine

I u njega će moći, ne samo proslavljeni fudbalski asovi i treneri, nego i zvaničnici NSBiH, FSRS ili NFSBiH, koji nerijetko nemaju nikakve veze s fudbalom. Kada pročitate kakvu će ulogu taj odbor imati, shvatićete da će to biti tijelo za uhljebljenje šest likova, koji neće imati nikakvu moć, a ni obaveze.

Pitate se ima li mjesta u tom Odboru za velikog Ivicu Osima, jer i on je počasni predsjednik? Ne. Legendarni Štraus sa Grbavice eliminisan je 25. avgusta iz Nogometnog saveza i to po članu 19, stava 1, u tački “g”, koja kaže: “Da kandidati za članove organa i tijela na dan imenovanja u organe i tijela NSBiH ne mogu biti stariji od 75 godina”. Ivica Osim ima 79. Begić ima 60 godina.

Faksimil novog Statuta NSBiH koji je na snazi od 25. avgusta ove godine

Jasno je da Osim vjerovatno nikada više ne bi poželio bilo kakvu funkciju u NSBiH. No, je li zaslužio da mu se na takav brutalan i prefidan način pošalje poruka da je nepoželjan?! Da ga se zauvijek eliminiše iskoristivši za to njegove godine?! Zvuči paradoksalno, ali eliminaciju Ivice Osima iz Saveza podržali su ljudi delegirani od strane Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo koje je Begić instalirao u strukture krovnog Saveza.

Ivica Osim

Ivica Osim i Michael Platini: Iz vremena kada je trebalo skidati suspenziju bh. fudbalu koju su navukli oni kojima se Begić vrlo brzo ponovo okružio

Osim eliminacije Ivice Osima, 25. avgusta delegati Skupštine (jednoglasno) promjenili su i način odlučivanja u Izvršnom odboru NSBiH. Naime, u članu 38. stav 2, “de facto” smo dobili i “treći entitet” u Nogometnom savezu BiH!

Prema izmjenama i dopunama Statuta od 25. avgusta 2020. godine članovi Izvršnog odbora koji dolaze iz četiri županijska nogometna saveza (Posavskog, ZHK, Kantona 10 i HNK) ubuduće mogu blokirati svaku odluku Izvršnog odbora. Pet članova Izvršnog odbora iz RS potpuno može blokirati rad Saveza i spriječiti svaku odluku, kao i šest članova iz “bošnjačkih” kantonalnih saveza.

Faksimil novog Statuta NSBiH koji je na snazi od 25. avgusta ove godine

Tako je Savez, prije nego Begić dobio toliko željenu titulu, prvo podijeljen “de facto” na tri jednaka dijela. Praktično, vjersko-nacionalna.

NSBiH, kada je odlučivanje u IO u pitanju, vraćen je na “fabričke postavke”, na one prije suspenzije od strane UEFA-e. Samo ovaj put i u Statutu sa jasno definisanom podjelom na tri etno-nacionalna entiteta.

Podsjećamo, jedan od razloga suspenzije od strane UEFA prije 10 godina bio je mehanizam nacionalnog glasanja, odnosno blokade rada Saveza na principu nacionalne i praktično vjerske pripadnosti. I tada se nijedna odluka nije mogla usvojiti, ako za nju nije bio barem jedan Bošnjak, Hrvat ili Srbin. IO je prije suspenzije odluke donosio s 12 od 15 prisutnih članova.

U podjeli Saveza na de facto tri entiteta, eliminaciji Ivice Osima iz Saveza, Begiću su asistirali mahom kadrovi političkih stranaka u Savezu, delegati čije su kćeri i sinovi nakačeni na sisu Saveza, kriminalizovani likovi koji su se uvukli u sve fudbalske strukture, spremni da za paušal, dnevnicu, putovanje na neku utakmicu dignu ruku za baš sve.