službeno saopćenje

Iz NK Ljubuški se oglasili nakon nereda: Uvijek smo bili dobri domaćini FK Sarajevo

fk sarajevo ljubuski

NK Ljubuški se oglasio povodom nemilih scena na utakmici s FK Sarajevo, koja je odigrana na stadionu Bobovac u Ljubuškom

Prijateljsku utakmicu između NK Ljubuški i FK Sarajevo jučer su obilježili navijački neredi.

Neredi su počeli kada su navijači Sarajeva na poluvremenu vidjeli da im neko uništava vozila kojim su došli na utakmicu. Uslijedio je obračun sa navijačima Zrinjskog, u jednom momentu su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja, srećom bez posljedica.

Sukob se nastavio u Mostaru, gdje je policija spriječila veću tuču. Policija je u Mostaru uhapsila tri osobe, a jedna osoba je povrijeđena.

NK Ljubuški se oglasio povodom nemilih scena na utakmici s FK Sarajevo, koja je odigrana na stadionu Bobovac u Ljubuškom.

Ističu da FK Sarajevo već godinama zimske pripreme održava u Ljubuškom, tu su i smješteni, tu i održavaju treninge, kao i većinu pripremnih-prijateljskih utakmica tako da su se, kako su naveli, udomaćili u Ljubuškom.

– Svih ovih godina koje spominjemo, svi igrači, kao i stručni štab nisu imali ni najmanju neugodnost u našemu gradu, kao i na samom stadionu Babovac, gdje su svakodnevno održavali treninge na otvorenome više puta dnevno, bez prisustva osiguranja ili policije. Igrači FK Sarajevo, kao i stručni štab, svoje slobodno vrijeme između treninga i utakmica provode na ulicama našega grada, po ugostiteljskim objektima, restoranima, trgovima, naravno u trenerkama i jaknama s imenom svoga kluba, to jest FK Sarajevo – navode iz NK Ljubuški.

Za sve ove godine provedene u Ljubuškom, dodaju, nikada ni najmanju neugodnost nisu doživjeli ili imali, a to, kako ističu, mogu potvrditi svi igrači, kao i stručni štab.

– Ovo ne vrijedi samo za FK Sarajevo, nego i za sve druge klubove koji su gosti našega grada i kojih je zadnjih godina uistinu dosta, pogotovo u ovom, zimskom periodu. NK Ljubuški je sve to vrijeme ustupao svoj stadion Babovac, odnosno glavni teren za igru, koji je nama jedini. Bez obzira je li kiša padala danima, je li teren mekan i kakve će posljedice ostati na njemu. Nikada nismo gledali na to kao otežavajuću okolnost i nešto što će ostaviti posljedice na sam glavni teren koji nekada stvarno izgleda kao uzorana njiva, pogotovo kada su kišni dani – dodaju u saopćenju.

Uvijek su se, kažu, sa svojim gradom željeli prikazati kao dobri domaćini, pružiti sve što imaju i dati na korištenje.

– Slobodno i to pitajte vodstvo FK Sarajevo i neka ospore ukoliko nije istina. Zašto ovo sve navodimo? Navodimo iz razloga što je na navedenu utakmicu došlo nešto manje od stotinjak navijača FK Sarajevo, tzv. Hordi zla, koje službene osobe iz FK Sarajevo nisu najavile. Došli su na naše tribine gdje su prvo poluvrijeme proveli lomeći stolice na samim tribinama, a to je uočila i naša redarska služba. Prešutjeli smo to bez angažmana istih redara – ističu.

Poslije kraja prvog poluvremena, kako navode, grupa navijača FK Sarajevo napušta tribine, kao i stadion te u neposrednoj blizini, izvan stadiona, sukobljavaju se s njima nepoznatom grupom navijača koji definitivno nisu iz Ljubuškog niti su navijači tog kluba.

– Tu dolazi do kraćega sukoba kojeg su po nama, već ranije možemo slobodno reći, dogovorile i organizirale navedene grupe. Sve se to događalo u kasnim popodnevnim satima, da bi u kratkom roku počela hajka po portalima, kao i društvenim mrežama, kako na naš klub, tako i na naš grad Ljubuški. Stoga smo morali napisati ovo saopćenje gdje odbacujemo sve te neutemeljene informacije i neistine. Bez obzira o kojim se navijačkim grupama radilo i odakle one dolazile, Ljubuški vam neće biti poligon za vaše diabolične izljeve mržnje i nasilničko ponašanje. Ovo je pokušaj bacanja ljage, kako na naš klub NK Ljubuški, tako i na naš grad Ljubuški. Takve postupke s prezirom odbacujemo – ističu iz kluba.

Oštro osuđuju sva događanja koja nemaju veze sa sportom i domaćinstvom koji Ljubuški kao grad pruža svim ljudima dobre volje koji su gosti.

– Želimo upoznati svekoliku javnost, a pogotovo neke portale i medije koji su, ne možemo se oteti dojmu, jedva dočekali ovu situaciju, kako bi naš klub, kao i naš grad prikazali onakvim kakvi nisu, odnosno sve bi rado vratili na međunacionalne odnose, kao i većinu stvari u ovoj državi. U Ljubuškom će sutra, nadamo se, osvanuti sunčan i lijep dan te će isti ti igrači FK Sarajeva piti kafu po našim trgovima i terasama ugostiteljskih objekata, naravno bez policije i zaštitara, kao što ne bi možda mogli ni u Sarajevu. Još jednom, Ljubuški vam neće biti poligon za takve stvari ni sada ni u buduće vrijeme. Svi ljudi dobre volje i dobrih namjera su dobro došli, kako sada, tako i u buduće vrijeme. Srdačan pozdrav! – saopćili su sinoć iz NK Ljubuški na svome Facebook profilu.