Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krupa na Vrbasu

Na području koje treba proglasiti nacionalnim parkom žele graditi hidroelektranu

Slapovi-Krupe-izletiste

Izgradnjom Bočca 2 mještani Krupe itetako osjećaju posljedice, a izgradnjom hidrocentrale pored njihovih kuća nastaće katastrofa. Narušiće prirodno okruženje, vodu, vazduh, kažu u Koaliciji za Vrbas. I ribolovci su izričito protiv

Najava rukovodstva „Hidroelektrana na Vrbasu“ da je u planu gradnja hidroelektrane Krupa ponovo je uznemirila ekologe, ali i mještane Krupe na Vrbasu. Inicijativa za gradnju je osujećena 2018. godine, kada je 36 ekoloških udruženja iz Koalicije za Vrbas reagovalo protiv izgradnje, a i tadašnji gradonačelnik Banjaluke nije dao pozitivno mišljenje. Hoće li dobiti zeleno svjetlo ovaj put, odlučit će skupštinska većina u Banjaluci.

Krupa na Vrbasu je 25 kilometara od Banjaluke, krase je čisti Vrbas, kanjon, stari mlinovi i slapovi. Nada Stanojević smatra da ovo mjesto treba proglasiti Nacionalnim parkom, a ne uništavati, gradeći mini hidrocentralu, javlja BHRT.

– Pojedincu se obezbjeđuje da živi i radi, da bi uništio čitavo jedno mjesto, čitavu Banjaluku, koja pije vodu s Vrbasa, znači uništiće i čućete od mještana da oni više nemaju voće i da povrće slabo uspijeva i ove što su izgrađene imaju uticaja, ističe Stanojević.

Mještani su podijeljeni u vezi sa najavljenom gradnjom hidrocentrale u Krupi.

– Jesam protiv, jer kad naprave centralu onda će nas zatvoriti, mi nemamo gdje da živimo, nemamo vode. Šta će sa nama da nas isele, kuda, gdje. Niko ne misli o nama. Sami da se snalazimo za nečiji džep, kaže mještanin Marinko Marković.

– One su dobre i za nepogode, kad su kiše, kad su poplave manje su šanse da poplavi, ako ima više prepreka nego jedna, navodi mještanin Đurađ Vukoman.

Izgradnjom Bočca 2 mještani Krupe itetako osjećaju posljedice, a izgradnjom hidrocentrale pored njihovih kuća nastaće katastrofa. Narušiće prirodno okruženje, vodu, vazduh, kažu u Koaliciji za Vrbas. I ribolovci su izričito protiv.

– Sve sportske aktivnosti poput kajaka i raftinga koji donose prihod gradu Banjaluka i značajni su za razvoj turizma i turističkih potencijala biće onemogućene. Nakon toga dolazi do promjene klime, jer sama akumulacija mijenja mikroklimatske uslove, pojašnjava Jelena Ivanić iz Koalicije za Vrbas.

– Apsolutno smo protiv bilo kave gradnje hidroelektrana. To bi značilo mnogo lošeg za Vrbas, značilo bi smanjenje ribljeg fonda u Vrbasu, promjenu klime i mi ćemo biti apsolutno protiv i iskoristićemo sva legitimna prava da budemo protiv i zaštitimo naš Vrbas, poručuje Dragan Petrušić iz Sportskog ribolovnog društva Banjaluka.

U Ministarstvu energetike Republike Srpske kažu da investitor nije uradio Studiju uticaja na životnu sredinu, zbog čega inicijativa ne može biti upućena u daljnju proceduru. U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da su im interesi građana i zaštita životne sredina na prvom mjestu, ali da konačnu odluku donosi Skupština grada.

– Trenutno ne možemo pričati o stavu da ili ne, jer nam još ništa zvanično nije stiglo, ali ono za šta smo oprdijeljeni je da ćemo u narednom periodu obavljati razgovore sa svim relevantnim faktorima, ističe Mirna Savić-Banjac iz Gradske uprave Banjaluka.

Iz Koalicije za Vrbas ističu da je ovaj kanjonski dio pogodan za samoprečišćavanje vode, izolovano je mjesto za rijetke, endemske vrste, a i turistička je atrakcija grada. Izgradnjim hidroentrale trajno bi se promijenila i klima zarad materijalne koristi nekolicine pojedinaca.