Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz NSBiH priznali: UEFA dostavila nekoliko izvještaja o sumnjivim utakmicama

izvrsni odbor nsbih – zenica

Povodom napisa u pojedinim medijima, u kojima se navodi da je „UEFA zatražila od vlasti u Bosni i Hercegovini provjeru šest utakmica zbog sumnji u manipulaciju rezultatima“, iz NSBiH su se obratili saopštenjem za javnost u koje stoji:

“Nemamo saznanja da se UEFA u vezi sa navedenim neposredno obraćala nadležnim organima naše zemlje. Međutim, Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je u prethodnom periodu primio nekoliko izvještaja iz UEFA-e koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na pojedinim utakmicama u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim preduzete su konkretne aktivnosti u skladu sa odredbama važećih propisa NS/FS BiH.

U tom smislu, nakon provođenja istražnih radnji pred organima NS/FS BiH, svi predmeti koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na utakmicama proslijeđuju se nadležnom državnom tužilaštvu na postupanje u skladu sa zakonskim propisima. Shodno navedenom, izvjestan broj predmeta je dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok se za određene predmete postupci vode pred organima Saveza.

Imajući u vidu načelo povjerljivosti NS/FS BiH nije u mogućnosti objavljivati konkretne podatke o utakmicama koje su predmet istrage, ali naglašavamo da je NS/FS BiH otvoren za saradnju sa relevantnim tijelima UEFA-e i nadležnim organima za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopštenju Saveza.

Iz saopštenja koje je Savez proslijedio medijima, da se zaključiti da sumnjivih utakmica itekako ima. Također, nejasno je zašto iz Saveza tvrde da “nemaju saznanja da se UEFA direktno obraćala nadležnim organima u našoj zemlji”, ako se u informaciji zbog koje je pisano saopštenje nigdje ne spominje da se UEFA direktno obraćala nadležnim istražnim organima u BiH.

Podsjećamo, u informaciju koju je objavio Večernji list, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika iz NSBiH, stoji da se povodom sumnje u namještanje nogometnih utakmica nadležnim u BiH obratio EUROPOL, a ne UEFA.