Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Fudbal

Iz reprezentacije Kube pobjegla četiri nogometaša i traže azil u SAD-u

21/07/2015

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) održava se Gold Cup, odnosno nogometno prvenstvo reprezentacija Sjeverne i Centralne Amerike (CONCACAF), a najviše pažnje javnosti do sada je privukla reprezentacija Kube, ne svojim dobrim igrama, već problemom sa odbjeglim igračima koji bježe iz tima u pokušaju da se domognu azila u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Kuba je u grupnoj fazi poražena od Meksika (6:0) i Trinidada (2:0), a pobjeda nad Guatemalom (1:0) joj je osigurala četvrtfinalni meč u kojem su deklasirani rezultatom 0:6 od SAD-a.

Međutim, nije nogomet  ono po čemu kubanski tim privlači pažnju, već činjenica da poslije svake utakmice svlačionicu tima napusti po jedan igrač. Do sada su tim napustili Arael Arguellez, Dario Suarez, Aricheel Hernandez i Ariel Martinez, a sva četvorica traže azil i ne namjeravaju se vraćati u rodnu Kubu.

Od 1999. godine azil u SAD-u zatražilo je ukupno 20 nogometnih  reprezentativaca Kube.

Podsjetimo, da su u Kanadi prošle sedmice održane Pan Američke Igre, sa kojih se u Kubu, također, nisu vratila četiri reprezentativca te zemlje, već utočište traže u SAD-u.

Kuba i SAD su pokrenule historijski proces normalizacije odnosa nakon više od 50 godina. U sjeni uzajamnog otvaranja ambasada i intenziviranja diplomatske i ekonomske saradnje dvije zemlje, očekuje se da jedna od tema rasprava bude i pitanje sve češćih migracija Kubanaca u SAD.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.