Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer liga bih

Iz Širokog razočarani suđenjem: Pregledajte situacije iz 33. i 86. minute

nk siroki brijeg
Foto: NK Široki Brijeg

Smatramo kako je glavni sudac utakmice Darko Gedžić iz Brčkog sa svojim pomoćnicima ozbiljno oštetio našu ekipu

Uoči odlaska na posljednje gostovanje u jesenjem dijelu sezone NK Široki Brijeg službenim saopćenjem skrenuo je pažnju na, kako kažu, učestale sudačke previde na štetu kluba koji je sinonim uspješne priče u nogometnoj BiH, kako rezultatski, tako i infrastrukturno.

“Pred našim igračima posljednja je utakmica u ovoj kalendarskoj godini. Nakon nedjeljnog gostovanja kod FK Zvijezda 09, koja će nas ugostiti na ‘neutralnom’ terenu u Ugljeviku, spustit će se zavjesa na polusezonu koju ćemo u saradnji sa sportskim segmentom našeg kolektiva pomno i dubinski analizirati u zimskoj stanci. Svjesni i skromnijih izdanja naše ekipe, kao i rezultatskog podbačaja u posljednjih nekoliko kola, želimo skrenuti na pažnju na učestale sudačke previde na štetu kluba”, saopćeno je iz NK Široki Brijeg.

Navode kako im nije želja tražiti alibi za poraz od Zrinjskog u 74. velikom hercegovačkom derbiju, nego isključivo uputiti prigovor na suđenje na utakmici 17. kola Premijer lige BiH.

“Smatramo kako je glavni sudac utakmice Darko Gedžić iz Brčkog sa svojim pomoćnicima ozbiljno oštetio našu ekipu u spomenutoj utakmici odigranoj na Mokrom Docu, te svojim odlukama uvelike uticao na sami tok i ishod utakmice”, kažu iz kluba s Pecare.

Dvije sporne sitacije

Od Odbora za suce i suđenje Nogometnog saveza BiH traže da pregleda snimku utakmice i posebno skrenu pažnju na dvije situacije.

“Prva situacija je u 33. minuti – umjesto sviranja očiglednog prekršaja nad našim golmanom Tomislavom Adolfom Tomićem, djelitelj ‘pravde’ pokazao je na centar i priznao pogodak gostiju. Druga situacija je u 86. minuti – igranje rukom gostujućeg defanzivca u svom šesnaestercu djelitelji ‘pravde’ nisu okarakterizirali kao situaciju u kojoj se dosuđuje penal”.

Iz kluba s Pecare ističu da ne žele da sudačka organizacija šutke prelazi preko svega.

“Suđenje kojem smo svjedočili na Mokrom Docu nikako ne može biti u interesu navijača i svih ljubitelja nogometa. U interesu našeg nogometa i nogometne javnosti, pa i navijača koji još uvijek vjeruju u prosperitet i pravednost nogometnog takmičenja u državi, od Odbora za suce i suđenje Nogometnog saveza BiH tražimo da utvrdi činjenično stanje, a zatim i donese odgovarajuće odluke. Na koncu, sigurni smo kako će se naša ekipa mukotrpnim i kvalitetnim radom izdignuti iznad aktuelne rezultatske krize i svojim pobjedama uskoro ponovno razveseljavati navijače koji stoje uz klub i kada rezultati nisu onakvi kakve očekujemo. I to je isključiva nadležnost svih nas koji činimo kolektiv NK Široki Brijeg”, navode u saopćenju.

Naglasili su kako na suđenje ne mogu uticati, te zato traže hitnu reakciju nadležnih osoba kako bi se korjenitim promjenama u sudačkoj organizaciji osigurala regularnost takmičenja i vratilo narušeno povjerenje u sudačku organizaciju, odnosno u bh. nogomet u cjelini.