Iz Trebinja poručuju: Gradimo savremeni stadion

Требиње – стадион – радови

Na stadionu Fudbalskog kluba “Leotar” u Trebinju počeli su pripremni radovi za izgradnju atletskog kompleksa sa tartan trkačkom stazom, te savremenim borilištima i svim potrebnim rekvizitima za treninge i održavanje takmičenja iz 27 atletskih disciplina, potvrdio je Srni načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Marko Rikalo.
On je dodao da će ta trogodišnja investicija koštati Grad 1.030.000 KM.

Rikalo je naveo da je izvođač radova “Integral inženjering”, koji bi radove trebalo da izvede do sredine avgusta.

Rikalo je dodao da su sredstva iz 2017. godine ranije rezervisana i da će sa ovogodišnjim budžetskim izdvajanjima za ovu namjenu biti zatvoreno oko 80 odsto finansijske konstrukcije, dok će posljednja tranša biti planirana budžetom naredne godine.

“U početku će to biti zemljani i radovi na izgradnji kvalitetne oborinske kanalizacije za cijelu površinu stadiona, ne samo za tartan stazu – jer će na sjevernim i južnim dijelovima, iza golova fudbalskog terena, biti urađena borilišta za bacačke i skakačke discipline – skok u dalj, skok s motkom, troskok, bacanja kladiva, diska, koplja”, kaže Rikalo.

On je dodao da će stadion imati borilišta za 27 atletskih diciplina, sa svim rekvizitima potrebnim za održavanje takmičenja, uključujući i semofore i reflektore.

“Da bi na nekoj atletskoj stazi mogla da se održavaju međunarodna takmičenja, ona mora da ima serktifikat Međunarodne atletske federacije, što znači da izvođač prilikom izgradnje mora da ispoštuje određene tehničke propise u smislu kvaliteta i dimenzija svakog borilišta”, kaže Rikalo.

On napominje da će na stadionu moći da se održavaju čak i evropska prvenstva, ali za mlađe uzrasne kategorije, jer za organizovanje nekog međunarodnog takmičenja višeg ranga nisu dovoljni samo uslovi na stadionu, već i druga infrastruktura grada, kao što su smještajni kapaciteti ili blizina aerodroma.

“Cilj nam je da izgradnjom stadiona sva djeca iz Trebinja, kroz časove fizičkog vaspitanja ili Školu sporta, dobiju kvalitetne uslove za normalan rast i razvoj, ali i da rekreativci imaju bezbjedno mjesto za trčanje i druge fizičke aktivnosti koje danas često upražnjavanju po saobraćajnicama ili terenima izvan grada. Time ćemo sigurno doprinijeti razvoju kroz poboljšanje fizičkog zdravlja naših sugrađana”, naveo je Rikalo.

On napominje da su uz radove na atletskom kompleksu, u toku i radovi na zatvorenom bazenu, te ističe da je u narednoj godini planirana i izgradnja stadiona na Draženskoj gori.