Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Demokratska fronta: Ni metra novog puta, ni IKEA-e

11/06/2018

Povodom protesta koji ovih dana organizuju građani širom Bosne i Hercegovine – nezadovoljni već četvrtim poskupljenjem cijena goriva, želimo podsjetiti javnost na ne tako davnu borbu vladajućih da dođe do usvajanja akciza na gorivo, kaže se u saopštenju Demokratske fronte koje prenosimo u cjelosti.

“Nismo baš toliko kratke pameti da se ne sjetimo koliko puta taj prijedlog nije prolazio zbog insistiranja opozicionih snaga u državnom parlamentu, a u cilju zaštite ionako nikakvog standarda građana – da bi, pod “pritiskom” (pogodite – čijim) vladajući usaglasili ovaj novi vid harača na građane!

Sjećate se i bajkovite priče zastupnice Dijane Zelenike o tome kako će nam sa novim cestama doći i Ikea! Upravo glas dotične gospođe bio je odlučujući da se usvoji Zakon o akcizama. Od tada, od februara mjeseca od istih tih akciza se nakupilo oko 120 miliona maraka, koje članovi Upravnog odbora za indirektno oporezivanje nisu u stanju ni raspodijeliti. Od tada pa do danas – ni metra novog puta, ni Ikee, a poskupljenja goriva stvaraju i tek će stvoriti novi lanac poskupljenja, na šta je svojevremeno upozoravala i Demokratska fronta.

Tražimo od vladajućih da pod hitno pronađu rješenje i smanje cijene goriva a svi ozbiljni ekonomski stručnjaci tvrde da je to moguće učiniti u vrlo kratkom roku. Vadiona o tome da “ne postoji politička volja” ovaj puta ne bi smjela upaliti.

Građani svakim danom postaju svjesni svih prevara vladajućih, kojima su i ove pare, kao i nova kreditna zaduženja ove godine pitanje života i smrti, slobode ili zatvora. Izborna je godina!

Da zaključimo: Ulice nisu blokirali građani već neodgovorne “narodne vođe” koje se sada, vrlo nevješto “posipaju pepelom” i krivca traže, opet, u nekoj vrsti zavjere! Bilo bi smiješno da nije nepodnošljivo!”, kaže se u saopštenju.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.