Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori za novog predsjednika FIFA-e 26. februara 2016.

FIFA President Blatter resigns

Rukovodstvo Svjetske fudbalske organizacije FIFA-e je saopćilo da će vanredni kongres za izbor novog predsjednika ove organizacije biti održan 26. februara naredne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz FIFA-e je saopćeno da je Upravni odbor na današnjoj sjednici usvojio odluku da se kongres organizacije održi 26. februara 2016. godine u švicarskom Cirihu i da se tada održe izbori za nasljednika Seppa Blattera na funkciji čelnika te organizacije.

Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Michel Platini najavio je da će konačnu odluku o eventualnoj kandidaturi za izbor predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) donijeti u naredne dvije sedmice.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak Platiniju, francuska novinska agencija AFP javlja da Platini „ozbiljno razmatra“ pitanje kandidature za izbor na funkciju nasljednika Josepha Seppa Blattera u fotelji čelnika FIFA-e.

„Platini ozbiljno razmišlja o tome i konačnu odluku će donijeti u narednih 15 dana“, tvdi izvor.

Posljednji kongres FIFA-e održan je 29. maja kada je Blatter po peti put izabran za predsjednika svjetske kuće fudbala. Samo dan ranije pokrenuta je istraga i uhapšeno nekoliko čelnika organizacije osumnjičenih za korupciju. Skandal je poprimio globalne razmjere i novoizabrani predsjednik Blatter je pod pritiskom javnosti i struke četiri dana kasnije najavio povlačenje sa te funkcije.