“Ja sam lansirao Džeku, rekao sam mu da će biti bolji od Ibrahimovića”

dzeko

O rimskom ludilu, senzacionalnoj pobjedi Rome nad Barcelonom u četvrtfinalu Lige prvaka, bruji cijeli nogometni Globus. Ali jedan igrač u sjajnoj Romi posebno se istaknuo, pišu zagrebačke Sportske novosti.

Na Olimpicu smo gledali fenomenalnog Edina Džeku, “bosanski dijamant” je blistao punim sjajem. Po ko zna koji put je dokazao da je igrač za najveće utakmice, bio je ključni igrač vjerovatno jedne od najvećih senzacija otkad se igra Liga prvaka. Postao je novi kralj Rima, skandiralo mu se kao velikom i legendarnom Francescu Tottiju.

Jučer smo razgovarali s Robertom Prosinečkim, aktuelnim selektorom Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u Sarajevu i koji je uživao u prezentaciji svog sjajnog napadača.

– Evidentno je, ne samo na temelju ove utakmice, da je Edin Džeko fantastičan igrač. Kompletna njegova karijera je briljantna, a ova igra i pobjeda nad Barcelonom su samo šlag na tortu. Možda će ga sad neki još više cijeniti, ali on mora biti cijenjen i ako se ne računa ova utakmica s Barcelonom – kaže Prosinečki.

Priča da je cijela ekipa Rome odigrala vrhunsku utakmicu, ali..

– Džeko je bio najvažniji igrač Rome u toj veličanstvenoj pobjedi! Tu nema nikakve dvojbe. Postoji statistika da je Barca prednost od tri pogotka razlike u uzvratnoj utakmici ispustila prije 75 godina. Tako da ova pobjeda Rome ima još veću vrijednost.

Veliki Žuti je bio igrač Barcelone, zna kako je tu ekipu teško tako nadigrati, što uostalom potvrđuju i ovi statistički podaci.

– Ali kad analizirate utakmicu na Olimpicu, možete vidjeti da je Roma svih 90 minuta bila bolja i agresivnija. Više su željeli taj prolaz, taj fantastični uspjeh. No, opet se vraćam na Edina. Njegova individualna kvaliteta je bila prevaga. Da, dogodilo se čudo u Rimu, ali on je bio glavni glumac tog nevjerovatnog događaja. Zaslužio je da ga se slavi kao najvećeg junaka jedne od najvećih pobjeda u istoriji Rome i jedne od najvećih senzacija u istoriji  Lige prvaka.

Za kraj, Prosinčeki je rekao nešto zanimljivo…

– Roma je bila velika protiv Barcelone. Međutim, u svakom filmu imate glavne i sporedne glumce. U nogometnom filmu na Olimpicu koji ulazi u istoriju, Edin Džeko je bio – Al Pacino! Glavni glumac. Svaka mu čast, a meni je veliko zadovoljstvo imati takvog igrača u reprezentaciji.

Miroslav Ćiro Blažević također je bio selektor Bosne i Hercegovine, također je u svlačionici imao Edina Džeku…

– Ja sam lansirao Džeku! To svi znaju. Jako sam ponosan na njega. Divio sam mu se, kako je samo riješio Barcelonu. Bila je super Roma, ali Dijamant je odskakao. Uništio ih je, uništio… – veli Ćiro.

Onda se sjetio nekih prošlih vremena.

– Kada je Džeko kretao u sjajnu karijeru, pred jednim novinarskim auditorijem sam ga pozvao i rekao mu “znaš Edine, ti ćeš biti bolji od Zlatana Ibrahimovića!” Još sam mu kazao da će biti bolji od Zlatana nakon što odradi pet dana priprema. Edin se tada samo zacrvenio, nije znao kuda da pogleda. Jeste li vidjeli kakav je igrač postao, velemajstor. Da nije bilo njega, Roma nikad ne bi izbacila Barcelonu – zaključio je “trener svih trenera”.

Eto, Džeki se dive bivši i sadašnji selektor Bosne i Hercegovine, ali divi mu se i cijeli nogometni svijet, zaključuju Sportske novosti.