Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jagodić: Ko se ne bude borio za Evropu, borit će se za opstanak

jagodic

Vlado Jagodić, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Borac jedini je trener koji je u posljednjih 10 mjeseci uspio nadmudriti Milomira Odovića, odnosno sa svojom ekipom nanijeti poraz sarajevskom Željezničaru. Najmlađa ekipa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, Borac opterećen dugovanjima, u prvom kolu šampionata prošle nedjelje u Banjoj Luci iznenađujuće porazio je Želju, rezultatom 1:0.

“Ako ćemo realno, bili smo nepoznanica i za publiku Banjoj Luci, a kamo li za Željezničar i sve ostale u bh. fudbalu. U meč smo ušli sa respektom i dužnim poštovanjem prema onome što je Željo uradio u Evropi. I Željini uspjesi dodatno su nas motivisali. Dobro smo se spremili i iznad svih očekivanja imali otvaranje sezone, od velike pobjede, odlične igre, borbenosti, dobre posjete na trbinama. Imamo mladu ekipu. Fini su to momci. Slušaju me i zaista kao iskusnom treneru izazov mi je raditi sa njima“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Jagodić.

Borčevi igrači igraju gotovo bez para

Kaže i kako ne dozvoljava euforiju, koja se pojavila u klubu, ali i u Banjoj Luci poslije trijumfa nad renomiranim rivalom.

“To nije realno. Trebamo biti čvrsto na zemlji. Tek je početak prvenstva. I mene živo interesuje koji su dometi ove mlade ekipe. Normalno je da će zbog nedostatka iskustva kod igrača i realno nedovoljnog fonda fudbalera u igračkom kadru biti oscilacija u našoj igri. Znat ćemo gdje smo i šta smo u narednih nekoliko kola. Drago mi je što su moji apeli za podršku igračima koji gotovo igraju bez para urodili plodom i da je stadion bio dobro ispunjen protiv Želje. Imamo mizeran budžet, od grada dobijemo svega 200.000 KM, itd… Finansije će odlučivati i gdje će Borac na kraju sezone završiti. Fajter sam po prirodi, ne bojim se izazova i učinit ću sve sa igračima što je u našoj moći da ostvarimo što bolji plasman na tabeli”, istakao je Jagodić, a na pitanje sa čime bi bio zadovoljan na kraju sezone, odgovorio je:

“Pa do kraja prvog dijela prvenstva kada će se u ovoj godini odigrati 18 od 30 kola mnogo toga će biti poznato. Kada bi na pauzu otišli sa plasmanom između petog i osmog mjesta bio bih zadovoljan. To je naša realnost”.

Radi reorganizacije takmičenja iz Premijer lige BiH na kraju sezone ispast će šest ekipa, kako bi “društvo najboljih” od naredne takmičarske godine brojalo 12 timova.

“Bit će teška i zanimljiva sezona. Neće tu biti većih odstupanja u odnosu na prošlu sezonu, ali hajde da ne prejudiciramo i ne govorimo kojih je šest klubova najbliže ispadanju. Oni klubovi koji se ne budu borili za Evropu, sigurno je da će se boriti za ostanak među 10 ekipa koje će i naredne sezone igrati Premijer ligu BiH”, tvrdi Jagodić.

Četiri kluba vidi kao isključive favorite za osvajanje titule prvaka BiH.

“Favoriti za osvajanje titule prvaka BiH svakako su Sarajevo, branilac naslova, te Željezničar. Ne treba zaboraviti ni Zrinjski i Široki Brijeg, i tu se priča završava. I Sloboda bi se mogla umiješati gore, ali prvo kolo je pokazalo da je još uvijek dosta ranjiva. I u vrhu će biti puno stvari riješeno do pauze između polusezona, jer teško da će na proljeće u preostalih 12 kola biti puno prostora za ‘vađenje’ i napredovanje”, mišljenja je Jagodić.

Po zakonu velikih brojeva…

Nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH vjeruje da će se seniorski nacionalni bh. tim, ipak, plasirati na EURO 2016 i tako nastaviti kontinuitet dobrih igara i plasmana na velika takmičenja.

“Uvijek sam bio optimista. Imamo ekipu i igrače da to možemo uraditi dobro vođeni selektorom Mehmedom Baždarevića i u kvalitetnom skautingu, tj. dobrom pripremom utakmica. Septembarska utakmica sa Belgijom trasirat će naš put do kraja kvalifikacija. U najjačoj utakmici možemo biti i najbolji. Kažem, možemo direktno na Evropsko prvenstvo u Francusku ili na koncu kroz taj bajni baraž. Po zakonu velikih brojeva red je da i mi jednom iz baraža odemo na veliko takmičenje”, zaključio je Jagodić u razgovoru za Anadolu Agency.