premijer liga bih

Jakirović pred hercegovački derbi ulogu favorita prepustio Širokom

jakirovic press (1)

Od ove sezone u Premijer ligi BiH svi timovi morat će početi utakmicu s dva igrača mlađa od 21 godinu, Jakirović kaže kako mu to neće stvarati previše problema, iako ne shvaća svrhu tog pravila

Nogometaši Zrinjskog u prvom kolu nogometne Premijer lige BiH igraju derbi protiv Širokog Brijega na Pecari, a trener “Plemića” Sergej Jakirović istaknuo je kako očekuje zahtjevnu utakmicu.

– Nemamo dobra iskustva sa Širokim na Pecari. Oni su favoriti jer igraju na svom terenu i zato što je tradicija na njihovoj strani, ali probat ćemo biti na nivou, odigrati dobru utakmicu i maksimalno im otežati. Možda će u nekom periodu kod domaćina biti prisutan umor jer su igrali europsku utakmicu u Albaniji, ali ovo je ipak hercegovački derbi u kojem svi daju 200 posto. Oni za razliku od nas nisu doživjeli neke velike promjene što se tiče momčadi, imaju jako zanimljivih igrača, trener dobro radi svoj posao i bit će tu među prvih pet-šest ekipa – kazao je Jakirović na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako za ovu utakmicu ima spremnih nekoliko opcija.

– Što se sastava tiče, sve je spremno, a trenutno razmatramo gdje možemo najviše dobiti. Povratak navijača mnogo će nam značiti, čim su oni na tribinama nekako sve živne i puno je bolje igrati, a pogotovo na Pecari. Nadam se da ćemo ih razveseliti dobrom igrom – kazao je Jakirović.

Dodao je kako željno iščekuju početak prvenstva.

– Pripreme su bile kratke, ali brze, odigrali smo šest utakmica i zadovoljan sam jer su svi igrači dobili minutažu, a nitko se nije ozlijedio. Odradili smo sve što smo planirali i jedva čekamo da prvenstvo krene. U prva tri kola imamo tri derbija, nakon Širokoga igramo protiv Veleža pa Sarajeva, ali idemo utakmicu po utakmicu i iz svake ćemo probati izvući maksimum – kazao je Jakirović.

Nakon što Zrinjski prošle sezone nije izbori Europu uprava kluba napravila je zaokret i Zrinjski se okrenuo mlađim igračima.

– Nekim igračima su istekli ugovori, za neke smo procijenili da su dostigli svoj limit, a za neke da ne mogu davati ono što su prije davali i jednostavno smo željeli dovesti mlade igrače željne afirmacije, da im to bude još jedan iskorak u karijeri. Bilo mi je važno da imaju kontinuitet nastupa, da rade razliku u svojim klubovima pa smo reagirali i doveli ih. Mislim da će u budućnosti rijetko tko dolaziti preko 25 godina jer se to nije pokazalo dobrim – kazao je Jakirović.

Dodao je kako unatoč tom zaokretu ambicije kluba ostaju i dalje visoke:

– Prošla sezona bila je neuspjeh i nitko ne bježi od toga, ali sigurno da kad vodiš i igraš u Zrinjskom, ciljevi su uvijek najveći i očekuje se pobjeda u svakoj utakmici. Tako smo radili ovaj pripremni dio i sa svim igračima osobno sam vodio razgovor da im dočaram u kakav klub dolaze. Po svemu što sam vidio oni će davati sve od sebe, optimist sam i uvjeren sam da ćemo biti dobri.

Od ove sezone u Premijer ligi BiH svi timovi morat će početi utakmicu s dva igrača mlađa od 21 godinu. Jakirović kaže kako mu to neće stvarati previše problema, iako ne shvaća svrhu tog pravila.

– Vodili smo računa o tome, trenutno imamo deset takvih igrača koji mogu odgovoriti zahtjeve seniorskog nogometa, napravili smo dobru konkurenciju među njima i vrijeme će pokazati tko će se od njih afirmirati. Jedino što mi nije jasno je kada ta dva igrača počnu, koliko taj jedan mora biti na terenu, je li u pitanju jedno poluvrijeme ili ćemo ga vaditi na prvom prekidu. To treba definirati, ali po meni to sigurno nije razvoj, nego ubijanje mladog igrača ako ćemo ga mijenjati nakon nekoliko minuta igre – kazao je trener “Plemića”.

Jakirović se osvrnuo i na konkurenciju u predstojećoj sezoni, istaknuvši kako je aktualni prvak Borac među najvećim favoritima za osvajanje naslova.

– Sarajevo i Željezničar imali su puno promjena i financijske nestabilnosti, to sve dovodi do nekog kaosa, ali to su veliki klubovi koji će se sigurno vratiti na pravi put. Tu je naravno i Velež koji s Borcem mora braniti pozicije koje su zauzeli u prošloj sezoni i vidjet ćemo kako će se nositi s pritiskom sada kada se od njih očekuje pobjeda u svakoj utakmici – kazao je Jakirović.

Hercegovački derbi između Zrinjskog i Širokog igrat će se na Pecari u nedjelju, 18. srpnja, s početkom u 21 sat.