žurnal.info

Dva bh. “Prointera”, jedna tender duša: Šest godina, 633 ugovora i 154.719.076 KM

dodik kokeza (1)

Apsolutni tender rekord dvije poslovnice jedne „uspješnice“ ostvarile su 2020.

U javnom sektoru RS više nema institucije, ustanove ili preduzeća koje nije poslovalo sa banjalučkim „Prointerom“. Sa firmom-majkom potpisana su 602 ugovora vrijedna 152.088.144 KM.

Kako je od početka 2020. tenderski itekako aktivan i sarajevski ogranak, „uspjehu“ je pridodat još 31 tender ukupne vrijednosti 2.630.932 KM, piše Žurnal.info.

Bilo je to 2015. Javnost je nagađala da se sin Milorada Dodika, lidera u Republici Srpskoj vladajućeg SNSD-a, Igor Dodik vratio iz inostranstva kako bi postao biznismen. Voće u voćnjacima je raslo, ali nije zadovoljilo apetite „mladića željnog uspjeha“. Osnovan je „Prointer“, međutim, njegovog imena u dokumentima nije bilo. U javnom sektoru počela je treća era – digitalizacija svega i svačega, ugovori su se nizali, javni novac bjesomučno trošio. U međuvremu tata Milorad priznao je povezanost sina sa ovom firmom. Šest godina nakon osnivanja dobila je 633 posla vrijedna ukupno – 154.719.076 KM.

U javnom sektoru RS više nema institucije, ustanove ili preduzeća koje nije poslovalo sa banjalučkim „Prointerom“. Sa firmom-majkom potpisana su 602 ugovora vrijedna 152.088.144 KM. Kako je od početka 2020. tenderski itekako aktivan i sarajevski ogranak, „uspjehu“ je pridodat još 31 tender ukupne vrijednosti 2.630.932 KM.

Apsolutni tender rekord dvije poslovnice jedne „uspješnice“ ostvarile su 2020. Banjalučka baza pribilježila je 180 ugovora vrijednih 62.353.699 KM, a tek aktivirana sarajevska produžena ruka 21 ugovor ukupne vrijednosti 1.657.078 KM.

Ni 2021. godina nije izuzetak kada je podjela javnih poslova u pitanju. Dva „Prointera“ mahom su jedini ponuđači prijavljeni na preskupe tenderske rabote. Za 195 dana banjalučki je potpisao 50 ugovora „teških“ 21.360.003 KM, a sarajevski – 10 ugovora vrijednosti 916.641 KM. Ukupno 60 tendera od 22.276.644 KM.

Sve ovo „uspjeli su“ sa stotinak banjalučkih i pedesetak sarajevskih radnika, među kojima su i uposlenici u administracijama firmi.

DRŽAVNI POSLOVI ZA DRŽAVI VAŽNU PRIVATNU FIRMU

Imena onih koji su poslove obezbijedili „Prointeru“ nisu se mijenjala. Od „Pošta Srpske“ firma je dobila nekoliko ugovora vrijednih od šest do 120.000 KM. „Elektro-Bijeljina“ licence je plaćala više od 40.000 KM, Gradska uprava Gradiška skenere i laptope gotovo 30.000 KM. „Elektroptivreda RS“, na čelu sa SNSD-ovim Lukom Petrovićem, „tender inženjerima“ dobro je napunila džepove. Ugovori „manje vrijednosti“ koštali su i po 293.000 KM, a onda je uslijedio i onaj za sistem za upravljanje imovinom – 13.511.327 KM. „Prointeru“ je posao obezbijedio i Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a – 328.000 KM.

U vrijeme dok je trajao politički obračun dojučerašnjih koalicionih partnera pa DNS-ovog Slavena Dujakovića iz fotelje protjerala Draženka Janjanin, kadar Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića i ujedno njegova svastika, „Prointer“ je u februaru za informacioni sistem dobio ugovor vrijedan 2.106.000 KM.

Istini za volju, nije lako osvojiti posao na tenderu. Čitav kreativni tim radi na tome, a naročito oni koji osmišljavaju nazive potreba javnog preduzeća. „Željeznica RS“, čiji akumulirani gubitak iznosi oko 100 miliona KM, napisale su „javna nabavka za sistem za evidenciju i pozicioniranje na mapi željezničke infrastrukture“. Samo jedna ponuda stigla je od – „Prointera“. 467.602 KM!

Poreska uprava RS nastavila je „uspješno“ poslovanje sa javnom sektoru izuzetno važnom privatnom firmom. Licence je ove godine platila 138.000 KM, a i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS imala je sptremna dva ugovora – 246.375 KM i 210.599 KM.

Sve ovo vrijeme sarajevski ogranak IT tender majstora se uhodavao. Od „Vodovoda i kanalizacije“ (VIK) – dva ugovora od oko 55.000 KM. „Hidroelektrane na Drini“ računarsku opremu i video nadzor platile su ukupno 115.448 KM. NOS BiH je za ruter za PCN mrežu konzorcijumu dva „Prointera“ dao 461.682 KM. Među onima koji vrlo rado sarađuju sa novoformiranim ogranskom su i Zavod za zapošljavanje RS, Olimpijski centar Jahorina, Kancelarija za veterinarstvo, Elektrodistribucija Pale, ali i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čelu sa SNSD-ovim Stašom Košarcem.

VLADA RS – REDOVNI „SPONZOR“

Vlada RS, prošlogodišnja, pretprošlogodišnja, a i ona iz 2017. godine, održavala je data centar. Posao se nije naročito mijenjao, ali jeste cijena „Prointerovog“ klika.

Od 2017. do danas samo za ovaj posao potpisana su četiri ugovora ukupne vrijednosti 2.135.471 KM. U odnosu na prvi ugovor od 292.383 KM vrijednost posla porasla je više od tri puta.

Kako je Žurnal već pisao, Generalni sekretarijat Vlade nabavku je ove godine procijenio na 900.900 KM sa uračunatim PDV-om. Kako to obično bude, stigla je jedna ponuda, koja je odmah bila i prihvatljiva. “Prointer” se ove godine ponudio za samo 1.200 KM manje. Kako mu sertifikati i uprava odgovaraju vladajućoj strukturi, tako je sve završeno još jednim preskupim ugovorom potpisanim 27. januara. Vrijednost održavanja data centra i infrastrukture informacionog sistema Vlade RS – 899.700 KM. Ovoliko novca iz javne kase “Prointer” će dobiti do kraja 2021.

Godinama unazad održavanje data centra Vlade rezervisano je upravo za “Prointer”. Ovaj posao u zgradi izvršne vlasti 2017. i 2019. godine koštao je 292.383, odnosno 344.442 KM.

Vrijednost istog posla 27. januara prošle godine procijenjena je na 598.946 KM. Tada je trebalo pružiti pomoć novoformiranom sarajevskom “Prointeru”. Kao konzorcijum ponudu su poslale firme majka i kćerka. I prošle! Premijer RS, SNSD-ov Radovan Višković ni tada ništa nije objasnio građanima čiji je novac potrošio.

Kako je ovo prošlo, tako je prošao i ugovor za „migracije infrastrukture data centra“ – 49.725 KM, a onda i za „održavanje telefonskog sistema“ – 245.623 KM.

SPISAK ONIH KOJI NE OBJAŠNJAVAJU POTROŠENE MILIONE

Ne objašnjavaju ni drugi, a spisak je podugačak. Kao isporučilac roba i usluga „Prointer“ se spominje u ugovorima “Šuma RS”, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Savjeta ministara BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Opštine Laktaši, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Pravobranilaštva RS, Autocesta Federacije BiH, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, Elektroprivrede HZ HB, Grada Doboja, Željeznica RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Aerodroma RS, Elektro-Doboja, Vodovoda Doboj, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, Elektroprivrede RS, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, Investiciono-razvojne banke RS, Hidroelektrana na Vrbasu, Grada Gradiška, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Rudnika i Termoelektrane Gacko, Radio-televizije RS, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, Službenog glasnika RS, Olimpijskog centra Jahorina, Tužilaštva BiH, Agencije za osiguranje RS, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Instituta za zaštitu zdravlja RS, Hidroelektrana na Drini, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Elektro-Hercegovine, Studentskog centra Pale, Helikopterskog servira RS, Doma zdravlja Banjaluka, Lutrije RS, Grada Banjaluka, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Doma zdravlja Bijeljina, Službe za zajedničke poslove Vlade RS, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Elektrodistribucije Pale, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva finansija RS, Centralne banke BiH, Voda Srpske, Elektroprenosa BiH, Vlade RS, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Puteva RS, Brčko distrikta, Zavoda za zapošljavanje RS, Hidroelektrana na Trebišnjici, Uprave za indirektno oporezivnje BiH, Elektrokrajine Banjaluka, Univerzitetskog kliničkog centra RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Poreske uprave RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Fonda penzijsko-ivalidskog osiguranja RS, Pošta Srpske…

PREKO PLOTA: „PROINTER“ U BEOGRADU

Dominacija „Prointera“, koji se, piše srbijanska „Nova S“, godinama vezuje za Slavišu Kokezu, nije posustala na tenderima u Srbiji, uprkos privođenju i sumnjama u umiješanost u pokušaj državnog udara.

Od momenta kada je Kokeza, stari prijatelj Milorada Dodika, priveden pa do danas, osim od MUP-a i Grada Beograda, „Prointer“ je, prema saznanjima „Nove S“, dobio poslove i od domaćeg izvoznika oružja, preduzeća „Jugoimport SDPR“.

Najveći domaći državni izvoznik oružja ukazao je povjerenje „Prointeru“ i od njega kupio licencirani softver. Uz taj ugovor ide i posao održavanju istog tog softvera u periodu od godinu dana. Ukupna vrijednost dogovorenog posla je nešto više od 60 miliona dinara.

Odluku o dodjeli ugovora potpisao je 19. marta 2021. direktor SDPR-a Jugoslav Petković.

Zanimljivo je da je posao firmi, koja se godinama vezuje za Kokezu, dodijeljen nakon što je Kokeza doveden u vezu sa aferom prisluškivanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je privođen i saslušavan.

„To što je ‘Prointer’ pobedio na još jednom tenderu do pre nekoliko meseci bilo bi potpuno očekivano, jer je reč o firmi koja je bila dominantna na ‘državnim’ tenderima. Važila je za jednu od glavnih firmi na tržištu IT sektora, povezanih sa vladajućom SNS. Da nije tako, broj poslova koji su sklopili sa državom bi sigurno bio daleko manji. Koliko je ta firma bila privilegovana, a po svemu sudeći je to i dalje, pokazuje istraživanje ‘Insajdera’ koji je došao do podatka da je ‘Prointer’ tokom decembra 2016. gotovo svakog radnog dana dobijao jedan posao od države. Podsetimo, Kokeza nikada nije bio zvaničnio vlasnik ‘Prointera’, ali jeste ‘Eurosalona’. Danas je na čelu i jedne i druge firme, prema zvaničnim podacima u APR-u, izvesna Ivana Rajić. Obe firme se pak nalaze na istoj adresi na kojoj se nalazi Kokezina firma ‘Senior tim'“, piše „Nova S“.