Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mlada reprezentacija

Janković: Dobro poznajemo Slovence, šanse su “pola – pola”

Igor Janković
Foto: NSBiH

Slovenci će bh. nade ugostiti na Stadionu “Fazanerija” u Murskoj Soboti (18.00 sati)

Mlada nogometna reprezentcija Bosne i Hercegovine, koja se u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici priprema za gostujući kvalifikacijski meč za Evropsko prvenstvo 2025. godine protiv Slovenije, bit će spremna da se u petak, 22. marta, dostojno suprotstavi domaćinima, najavio je u razgovoru za Fenu selektor U21 selekcije BiH Igor Janković.

Slovenci će bh. nade ugostiti na Stadionu “Fazanerija” u Murskoj Soboti (18.00 sati), a Janković ističe kako je zadovoljan do sada odrađenim poslom i zalaganjem svojih igrača te da s optimizmom gledaju na naredni duel. Slovenci su jesenas, na otvaranju ovih kvalifikacija, na Grbavici u Sarajevu savladali bh. tim s 2:1.

Pobjeda protiv Kipra vratila samopouzdanje

-Očekuje nas težak i zahtjevan meč. Trenutni poredak Slovenije na tablici govori nam da oni zaista vrijede i da imaju dobar tim. Mi se, s druge strane, stalno suočavamo s istim problemima, jer su nam pojedini igrači prekomandovani u A selekciju, a neki su se odlučili za druge selekcije. U suštini, ponovo uigravamo novi tim. Imamo dosta igrača koji su rođeni 2006. i 2007. godine, ali koji su jako kvalitetni i koji igraju seniorski nogomet pa im moramo pružiti priliku. Mi smo mala zemlja i moramo se tako ponašati – kazao je Janković.

Uprkos dva “domaća” poraza na Grbavici, od favoriziranih Francuza i Slovenaca s identičnih 1:2 te gostujućeg poraza kod Austrije 0:2, bh. mladi tim postizao je golove u tri od četiri dosadašnja kvalifikacijska meča, a trijumf u posljednjem meču, 17. novembra prošle godine na gostovanju kod Kipra s 2:1, vratio ih je u igru za plasman.

-Pobjeda protiv Kipra vratila nam je samopouzdanje, ali moramo biti oprezni protiv Slovenije, jer ova utakmica puno znači i nama i njima. Šanse su 50:50 posto. Dobro se poznajemo, jer smo u proteklih godinu i po dana odigrali dvije međusobne utakmice. Oni su nas pobijedili jesenas u kvalifikacijama s 2:1, a mi njih, u septembru 2022. godine, u prijateljskom meču u gostima s 3:2. U tom su meču, u našem veznom redu igrali Ivan Bašić, Silvio Ilinković i Petar Sučić. Bašić je sada u našoj A reprezentaciji, a Ilinković i Sučić su nas napustili i pristupili selekciji Hrvatske – napomenuo je Janković.

Tabela grupe H: Francuska i Slovenije po 9, Austrija 7, BiH 3 i Kipar 1 bod.