Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuguju za ivicom osimom

Japanci tuguju: Otišao je otac našeg fudbala

ivica-osim (1)

Fudbalski savez Japana posvetio je posebnu objavu Štrausu s Grbavice, a izrazili su saučešće njegovoj porodici

Smrt Ivice Osima pogodila je sve ljubitelje fudbala, a posebno se za Švabom žali u dalekom Japanu, državi u kojoj ga smatraju ocem njihovog fudbala.

Legendadrni Švabo je početkom ovog milenijuma bio selektor Japana, a taj posao je napustio kada je doživio moždani udar.

Fudbalski savez Japana posvetio je posebnu objavu Štrausu s Grbavice, a izrazili su saučešće njegovoj porodici.

Obratio se predsjednik tehničkog odbora Fudbalskog saveza Japana Kozo Tashima.

“Moja prva uspomena s gospodinom Osimom bio je “Turnir u Osaki”, koji je održan na atletskom stadionu Nagai u Osaki za 5. i 6. mjesto Olimpijskih igara u Tokiju. Impresionirala me činjenica da je moj protivnik Jugoslavija bio visok i vitak, te da je imao jako dobrog centarfora, a kasnije sam saznao da je to gospodin Osim. Bio sam impresioniran jer je bio divan igrač, ali mislim da je to što je zapovijedao japanskom reprezentacijom 42 godine kasnije imalo veze s tim”, rekao je Tashima.

Nekoliko riječi napisao je i savjetnik Saburo Kawabuchi, koji je podijelio i anegdotu iz posjete Osimu u bolnici dok se oporavljao od moždanog udara.

“Kada sam u novembru 2007. godine čuo vijest da je gospodin Osim doživio moždani udar, bio sam stvarno šokiran i želio sam se moliti svaki dan. Predan rad liječnika uspio mu je spasiti život, te sam ga konačno uspio posjetiti, a tada je rehabilitacija bila pri kraju. Prvi riječi za mene tada su bile: “Ne želim prihvatiti da moram reći hvala za podršku zato što sam na rehabilitaciji”. Ne mogu zaboraviti taj njegov vragolasti osmijeh u to teško vrijeme”, sjetio se Kawabuchi.

Od Osima se oprostio i klub JEF United kojem je donio mnogo radosti.

“Želimo izraziti duboko žaljenje zbog smrti Ivice Osima u Austriji. Molimo se iz srca i duše za tebe”, navodi se iz JEF Uniteda.

Brojni japanski mediji s velikom tugom oglasili su se o smrti čovjeka kojeg smatraju velikom legendom tamošnjeg fudbala.