Fudbal

"naučili smo mnogo"

Japanska delegacija na Osimovoj komemoraciji: Bio je građanin svijeta

14/05/2022

Siguran sam da ćete nastaviti pratiti fudbal odozgo i da ćete i dalje paziti na japanski fudbal, kao što ste to uvijek činili

Ivica Osim ostavio je dubok trag gdje god da je radio. Vječno će ga pamtiti i njegovi Japanci. Donio im je fudbal, naučio ih taktici, a njegove opaske bile su im toliko zanimljive da su pisali knjige o tome. Dolazili su i u Sarajevo, ne bi li upili koju Švabinu izreku.

Prvi se obratio Jasuhiro Sorimachi, tehnički direktor Fudbalskog saveza Japana.

– Imao sam privilegiju da vas upoznam kao trenera japanske fudbalske reprezentacije. Vi ste izniman vođa, sa znanjem, humorom i strogošću, mnogi igrači Vas vole i poštuju. Trening nikad nije prošao kao što je planirano.

Neuobičajni i spontani treninzi su omogućavali da igrači razmišljaju i razvijaju se, ali da budem iskren, čak i kao treneru mi je bilo teško da vas slijedim, gospodine Osim. Vi biste mi objasnili kombinacije igrača na treningu i ja bih pomislio: “Zar stvarno tako?”

Ali na kraju, uvijek je bilo baš onako kako ste vi to opisali. Bili ste jako inteligentni, oštrog uma i znali ste s brojevima, a to me uvijek oduševljavalo. Ovo se nije vidjelo samo u fudbalu, nego ste pokazivali tu snagu čak i kad ste igrali remi. Japanski igrači i treneri su naučili mnogo od vas.

Vi ste japanski fudbal doveli na potpuno novi nivo. Omogućili ste nam da uvidimo snagu japanskog naroda. Nemam dovoljno riječi kojima bih vam na pravi način mogao opisati našu zahvalnost.

Uvijek ste nalazili vremena da pratite fudbalske utakmice iz cijelog svijeta. Siguran sam da ćete nastaviti pratiti fudbal odozgo i da ćete i dalje paziti na japanski fudbal, kao što ste to uvijek činili. Sa riječima koje su ponekad grube, ponekad vrlo iskrene, ali često s puno humora – kazao je Sorimači.

Potom je riječ uzeo Makato Ito, ambasador Japana u BiH,

– U ime Vlade Japana dozvolite mi da još jednom izrazim iskreno saučešće porodici gospodina Osima, fudbalskoj zajednici i narodu Bosne i Hercegovine. Njegov trenerski stil, zajedno sa filozofskim i humorističnim opaskama, ostavio je neizbrisiv trag ne samo u japanskoj fudbalskoj zajednici već i u srcima Japanaca. Koliko god uspješna bila njegova postignuća na fudbalskom terenu, ona van njega su bila još značajnija. Povezivao je narode i zemlje.

Bio je građanin svijeta. Ljudi različitih kultura i tradicija, prigrilili su vrijednosti koje je gospodin Osim živio i dokazali da čista i istinska ljudskost ne poznaje granice. Njegov izniman doprinos razvoju bilateralnih odnosa Japana i BiH bio je široko priznat i visoko cijenjen. Nadam se da ćete naći utjehu na veliko naslijeđe koje ostavlja za sobom – Makato Ito, ambasador Japana u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.