Fudbal

poruka iz švicarske

Jedinstven stav saveza iz regiona: Protivimo se “ligi bogatih”!

20/04/2021

U Švicarskoj danas se održava 45. kongres UEFA-e kojem prisustvuju predstavnici svih 55 nacionalnih članica ove kontinentalne organizacije

Fudbalski savez Srbije (FSS) u potpunosti podržava odluku Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) da za Superligu, takmičenje zatvorenog tima za pojedine klubove iz Španije, Engleske i Italije nema mjesta u evropskom fudbalu.

„Fudbalski savez Srbije izražava jasan stav protiv formiranja novog evropskog takmičenja ili tzv. lige bogatih, takmičenja koje svojim izraženim egoizmom uzima fudbalu ono što ga je učinilo planetarnim i najpopularnijim, osjećaj zajedništva i solidarnosti. Igra koja spaja a ne razdvaja, igra koja svima omogućava neki san, pripada zajedničkoj porodici UEFA i FIFA, sistemu skladnih i organizovanih fudbalskih struktura. Tim povodom, Fudbalski savez Srbije pruža maksimalnu podršku UEFA-i u naporima da fudbalska porodica iz svega izađe još jača”, saopštili su iz FSS, te kako prenosi Anadolija, dodali:

”Jednostavno, fudbal na terenu, kroz istoriju i rezultate, ne može i ne smije da pravi razliku na bogate i siromašne. I to je ono što je najveća vrijednost fudbala. Da šampion bude autsajder, iz lige ispadne favorit. Svako ima pravo izbora, naš izbor je samo jedan – podrška UEFA-i“.

I ostali nacionalni savezi iz regiona (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo) ranije su javno stali uz UEFA-u te istakli da se protive formiranju novog takmičenja zatvorenog tipa koje bi narušilo strukturu uređenja svjetskog, tj. evropskog fudbala.

U Švicarskoj danas se održava 45. kongres UEFA-e kojem prisustvuju predstavnici svih 55 nacionalnih članica ove kontinentalne organizacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.