Jordanski princ podnio službenu kandidaturu za predsjednika FIFA-e

Soccerex – Manchester

Jordanski princ Ali bin Hussein podnio je danas službenu kandidaturu za izbor na mjesto predsjednika Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) koji će biti upriličen na vanrednom kongresu organizacije najavljenom za 26. februar naredne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Princ Ali nije otkrio kojih pet nacionalnih saveza mu je dalo podršku za kandidaturu za čelnika FIFA-e, već je kazao da želi ustrajati u svom planu reformi i vraćanja digniteta ovoj kući fudbala.

“Lijepa budućnost se stvara realizacijom dobrih ideja. U FIFA-inom slučaju je za to potrebno adekvatno rukovodstvo. Uvjeren sam da će FIFA iz cijelog ovog teškog procesa izaći jača i kao poštovana organizacija”, kazao je princ Ali.

Ističući da je nacionalnim fudbalskim savezima poslao pismo u kojem je poručio da crni oblaci koji su se nadvili nad liderskim kadrom FIFA-e neće zasjeniti dobre stvari koje su urađene, princ Ali je kazao da u organizaciji ima dobrih i poštenih ljudi, a da je aktuelna kriza ustvari “kriza liderstva”.

Prince Ali je tako postao drugi kandidat za nasljednika odlazećeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera. Službenu kandidaturu ranije je podnio i čelnik Evropske kuće fudbala UEFA-e Michel Platini. Platini je nedugo nakon toga suspendiran na 90 dana od strane FIFA-e zbog finansijskih malverzacija s Blatterom.

Pored njih, nagađa se da bi se za mjesto predsjednika FIFA-e mogli kandidirati još i Južnokoreanac Chung Mong-joon, kojeg je Etičko vijeće FIFA-e suspendiralo na šest godina, zatim bivši brazilski fudbaler Zico i Musa Bility, predsjednik Liberijskog nogometnog saveza.

Krajnji rok za predaju kandidatura je 26. oktobar.