Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Romario: Platini godinama sarađuje s mafijom

romario

Nekadašnji brazilski nogometaš Romario (49) optužio je predsjednika Evropske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija da je godinama surađivao s mafijom unutar Međunarodne nogometne organizacije (FIFA), prenosi Anadolu Agency (AA).

[yuzo_related]

“Platini je godinama surađivao s mafijom unutar FIFA-e. Ne mislim time da je i on sam bio korumpiran, ali je tom saradnjom mogao utjecati na korupciju cijelog sistema. Ako bi Platini bio izabran za predsjednika FIFA-e vjerovatno bi sve ostalo po starom, FIFA bi ostala isto smeće koje imamo i danas”, kazao je Romario za francuski L'Equipe.

Naglasio je da je vrlo važno što je pokrenuta istraga protiv zvaničnika FIFA-e.

“Treba zahvaliti američkom FBI što je pokrenuta istraga protiv čelnika FIFA-e”, rekao je Romario, koji je posljednjih godina jedan od najglasnijih kritičara aktualnog vodstva FIFA-e.

Etička komisija FIFA-e je prošle sedmice na 90 dana suspendovala predsjednika FIFA-e na odlasku Seppa Blattera, dopredsjednika i glavnog kandidata za njegova nasljednika Michela Platinija, te glavnog sekretara Jeromea Valckea.

Suspendovani su nakon što je švicarsko državno tužilaštvo prošloga mjeseca otvorilo istragu protiv Blattera zbog štetnog ugovora o televizijskim pravima za svjetska prvenstva za Karibe, a sumnjiva je i isplata dva miliona švicarskih franaka Platiniju iz 2011. godine.