Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još dvije reprezentacije osigurale nastup na Mundijalu u Rusiji

obala_maroko

Dobili smo još dva učesnika Mundija u Rusiji 2018. Sjevernoafričke reprezentacije Maroko i Tunis osigurale su plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. u posljednjem kolu afričkih kvalifikacija.

Marokanci su vizu za Rusiju “dobili” u direktnom okršaju za prvo mjesto u grupi u gostima kod Obale Slonovače. Maroko je u Abidjan došao s bodom više od domaćina, a na kraju su uspjeli slaviti s uvjerljivih 2:0.

Nabil Dirar je zabio za vodstvo u 25. minuti, a u 30. je Mehdi Benatia još jednom šokirao Obalu Slonovače, reprezentaciju koja je predstavljala Afriku na sva tri prošla SP-a.

Marokanci su, sasvim suprotno, propustili čak četiri mundijala u nizu, a zadnji puta su se kvalificirali daleke 1998. godine.

Maroko je osvojio grupu s 12 bodova, Obala Slonovače je ostala na 8, Gabon na 6, a Mali na 4 boda.

https://www.youtube.com/watch?v=5x6kRIKKgiw

Tunižanima je za vizu bio potreban bod kod kuće protiv Libije i to su i uradili odigravši u Radesu 0:0. Tunis je tako završio na čelu grupe s 14 bodova, bodom više od Demokratske Republike Kongo, koji je kod kuće svladao Gvineju s 3:1.

Tunižani su zadnji puta bili na SP-u 2006. godine.

Maroko i Tunis su 25. i 26. reprezentacija koja je izborila SP, a Afriku će još predstavljati Senegal, Nigerija i Egipat, kojima je to uspjelo ranije. Rusija je domaćin, a dosad su vizu izborili Brazil, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Meksiko, Kostarika, Panama, Njemačka, Engleska, Belgija, Španija, Poljska, Island, Srbija, Francuska i Portugal.