Južni Sudan debitovao u kvalifikacijama za SP

juzni-sudan12

Fudbalska reprezentacija Južnog Sudana odigrala je svoju debitantsku utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Rival im je bila Mauritanija, a susret je okončan rezultatom 1:1.

Zanimljivo utakmica je trajala dva dana, jer je u srijedu svega deset minuta nakon početka prekinuta zbog jake kiše. Rezultat je u tom trenutku glasio 1:1, a tako je ostalo i tokom nastavka koji je odigran u četvrtak.

Ogled na Nacionalnom stadionu u Jubi bolje su otvorili gosti golom Boubacara Bagilija u trećoj minuti, a izjednačenje domaćinu donio je Dominic Abui Pretino. Sa krajnjih 1:1 Južni Sudan je zadržao šanse da u revanšu u Mauritaniji može izboriti plasman u nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji.

Južni Sudan je nezavisnost od Sudana stekao 2011, a u punopravno članstvo FIFA primljen je godinu dana kasnije. Prošlog mjeseca Južnosudanci ostvarili su svoju prvu pobjedu u takmičarskoj utakmici kada su sa 1:0 savladali Ekvatorijalnu Gvineju u kvalifikacijama za Afrički kup.