Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović objasnio zašto su delegati Naše stranke glasali protiv rebalansa budžeta

Predrag Kojović

Delegati Naše stranke (NS) su na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegvine (FBiH) glasali protiv Prijedloga rebalansa budžeta FBiH, saopćeno je iz Političke organizacije građana Naša stranka.

Delegat NS-a u Domu naroda FBiH Predrag Kojović objasnio je da je osnovni razlog takvog stava Stranke činjenica da Vlada FBiH nije izdvojila sredstva za sprovođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala (ZASKOK).

– Premijer FBiH je u maju, na sastanku s predstavnicima pravosudnih institucija, kazao da Vlada FBiH daje punu podršku provođenju ZASKOK-a, koji predviđa formiranje posebnih odjela pri Vrhovnom sudu FBiH i Tužilaštvu, sa zadaćom procesuiranja slučajeva korupcije i organiziranog kriminala, takozvani federalni USKOK – kazao je Kojović.

Dodao je da su tada predstavnici pravosudnih institucija, a ranije je to učinila i Agencija za državnu službu FBiH, objasnili da se ZASKOK može provesti samo ako Vlada FBiH osigura novčana sredstva za prostorije novih odjela, kao i za finansiranje rada sudija i tužilaca.

– I premda je Vlada rekla da će provesti Zakon, ona ovim rebalansom nije izdvojila sredstva za formiranje tih institucija koje bi se sistematski trebale obračunati s jednim od najvećih problema našeg društva – rekao je Kojović.

Podsjetio je da je prvo SDP-e usvojio ZASKOK u junu 2014., pompezno najavljujući da “borba protiv korupcije i organiziranog kriminala konačno može početi”, te je potom “Nikšićeva vlada” u januaru 2015. odgodila njegovo provođenje, kazavši da ranije predviđeni, a po riječima Kojovića predizborni, rok nije bio realan.

– O namjerama političara i partija uvijek najbolje govore budžeti koje kreiraju. Nakon što je aktuelna Vlada preuzela obavezu provođenja ZASKOK-a, u julu su zatražene informacije od Ministarstva finansija o iznosu koji je potreban. Rok za dostavljanje informacija je bio 60 dana – kazao je Kojović.

To, napomenuo je, znači da je Vlada FBiH do ovog rebalansa morala dobiti podatak o tome koliko košta ZASKOK, ali da navedeni iznos nije uvršten u rebalans.