Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borislav Bojić razgovarao sa Judith Heumann

bojic-prijem111

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić razgovarao je danas s posebnom savjetnicom State Departmenta za međunarodna prava osoba s invaliditetom Judith Heumann o poštivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom u BiH.

Gospodin Bojić ukazao je na težak položaj osoba s invaliditetom u BiH, prvenstveno u pogledu ostvarivanja njihovih prava u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, uprkos, kako je naveo, činjenici da je BiH usvojila sve evropske konvencije koje se tiču statusa i prava tih osoba.

Po njegovim riječima, da bi osobe s invaliditetom u što većoj mjeri ostvarivale svoja prava, treba na veću razinu podići svijest u društvu o njihovim pravima, ali i potaći institucije vlasti da više čine na donošenju zakonskih propisa i njihovim provedbama kada je riječ o tim osobama.

Predsjedavajući Bojić upoznao je Heumann i o tome da će 3. decembra u PSBiH biti održana tematska sjednica povodom Međunarodnog dana osoba s invalidetetom, na kojoj će predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, kao i civilnog društva razgovarati o aktualnoj situaciji i problemima sa kojima se susreću osobe s invalidetetom u BiH.

Posebna savjetnica State Departmenta za međunarodna prava osoba s invaliditetom poručila je da mediji moraju dati veliki doprinos ukazivanju na probleme osoba s invaliditetom, da se zakoni koji su doneseni moraju i provoditi s ciljem poboljšanja položaja osoba s invalidetetom, te da se moraju stvoriti uvjeti u lokalnoj zajednici za ostvarenje osnovnih životnih potreba osoba s invaliditetom.

Heumann je poručila kako nije dovoljno da osobe s invalidetetom ukazuju na svoje probleme, nego je potrebno da vlast pokaže volju i poduzme sve korake kako bi se ti problemi i riješili.

Današnjem sastanku nazočila je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen E. Cormack, kao i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vijeća za osobe s invaliditetom, kao savjetodavnog tijela ovog Ministarstva, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.