Kako je golman Veleža Enver Marić bio žrtva namještaljki u ligi bivše Jugoslavije

enver-maric

Samoprozvani kralj nogometnih namještaljki u bivšoj Jugoslaviji, Velibor Džarovski, prisjetio se u najnovijem intervjuu anegdote koja je i njega ponovno natjerala na smijeh. Jedna od onih utakmica koje su se davale samo na radiju, Radnički Niš – Velež.

“Najbolje je da se namješta preko stopera. Dovoljno je da dva puta zakasni kod izlaska u ofsajd ili da se dva puta loše postavi kod kornera, i to je dovoljno da padne jedan gol, pod uslovom da nemaš nekog Mutibarića na golu”, izjavio je kontroverzni Makedonac za Kurir pa se prisjetio ‘slavne’ anegdote još iz vremena bivše Juge, koja opisuje drugu vrstu namještaljke – onu u kojoj učestvuje sudija.

“Jednom sam preko mog prijatelja sudije sređivao da Radnički iz Niša pobjedi Velež i ostane u ligi. Dogodilo se tako da ovaj moj sudija iskoristi odmah prvu priliku i sudi penal protiv Veleža, iako je faul bio na 18 metara. Trči, sjećam se, Veležov golman Enver Marić prema sudiji i viče da je prekršaj bio van kaznenog prostora, a sudija mu kaže: ‘Ako si pravi, odbranit ćeš!’. Odbranio je Marić, ali je penal ponovljen jer se kretao prije udarca. Ha-ha”.