Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priča o Bielsi

Kako je “Luđak” iz Argentine doveo Leeds pred vrata raja

bielsa

Umalo se dogodilo isto što i u Laziju prije dvije godine kada je nakon dva dana otišao iz kluba jer se nije baš razumio s upravom

Prva šetnja Marcela Alberta Bielse Caldere (64) Leedsovim kampom prošloga juna ujedno je i bila površna inspekcija kluba s njegove strane. El Loco je prolazio prstom po klupskim ormarićima i na vršku mu je ostajalo prašine. Šutio je jer engleski još ne govori tečno, no izrazi lica odavali su pomisao ‘gdje sam ovo došao’.

Nekoliko koraka zatim zagledao se u prozor, a na njemu – otisci prstiju. Odlučio je to malo počistiti i skloniti tu prašinu koja se u svakom smislu navukla na klub. Čak i pedantni Englezi ostali su u čudu. Nije Argentinca zanimalo kakav sastav ima jer to je on već unaprijed imao u glavi. Smetala mu je ta prašina, ti otisci na prozorima!

– To pokazuje koliko je koji pojedinac koncentrisan na svoj posao. Ma neprihvatljivo – mrmljao je nezadovoljno uz pokoju psovku.

Umalo se dogodilo isto što i u Laziju prije dvije godine kada je nakon dva dana otišao iz kluba jer se nije baš razumio s upravom.

Nakon početne inspekcije na Elland Roadu sve se okrenulo. Od 2004. slavni Leeds grca u prosječnosti Championshipa, a od 2007. do 2010. bili su i u trećoj ligi. Sedam zadnjih godina pokušavaju svim silama vratiti se u elitno društvo i čini se da bi ova konačno mogla biti ‘ta godina’.

Ludilo play-offa za 200 miliona funti

Kolo prije kraja Championshipa Leeds je na trećem mjestu s 83 boda i igrat će razigravanje za ulazak u Premiership, vrijedan gotovo 200 miliona funti. U polufinalu će igrati protiv nekoga iz trolista Derby County, Middlesbrough ili Bristol City, a u eventualnom finalu protiv West Bromwicha ili Aston Ville.

Baš je nedjeljna utakmica protiv Aston Ville, u kojoj je Leeds remizirao s momčadi Lovre Kalinića 1-1, najbolje oslikala Bielsin temperament.

Naime, Leeds je poveo na Elland Roadu golom Mateusza Klicha u 72. minuti. nakon što je igrač gostiju Jonathan Kodjia ostao ležati na centru. Nisu domaćini izbacili loptu izvan terena da mu se pruži pomoć, nego su zabili gol i nastao je opći metež na terenu. Zbog udaranja suparnika isključen je Anwar El Ghazi iako je usporena snimka pokazala da ni do kakvog udarca nije došlo. Bielsa je bio bijesan.

– Pustite im gol, pustite im gol – vikao je na svoju momčad i ona ga je doista dopustila, Albert Adomah zabio je u praznu mrežu za konačnih 1-1 u 77. minuti.

– Nismo poklonili gol Aston Villi, samo smo im vratili onaj koji smo uzeli. Svi su vidjeli što se dogodilo. Mi smo samo svojim potezom iskazali ono što mislimo o tome. Engleski nogomet je poznat po tome da se uvijek igra fer i korektno i ko sam ja da u ovoj državi u pitanje dovodim ponašanje koje se smatra vrlinom – objasnio je “Luđak” nakon utakmice.

Enciklopedija

Taj tip nogometnu filozofiju ne mijenja baš nikad već tri desetljeća. I zato su mnogi bili skeptici kad je sletio na Otok, među njima i poznati irski menadžer Mick McCharty.

– Takav način nogometa ne prolazi u Engleskoj. Takve ekipe običnu budu samljevene – rekao je bivši irski izbornik.

Bielsa se nije u startu obazirao. Spremio se za novi posao kao osnovnoškolac za ispit iz matematike.

Njegov nogomet temelji se na uigranim kretnjama, rotaciji, koncentraciji i improvizaciji. To je od prve sekunde treninga počeo usađivati poljuljanoj i prosječnoj momčadi engleske druge lige.

Kad je došao na Elland Road razgovarati s gazdama, oni su ga pitali koliko dobro poznaje Championship. Marcelo je počeo pričati o tome kako se momčadi Burtona i Boltona transformiraju u razne formacije, a uz to je u svom notesu imao sav popis formacija svih momčadi iz lige.

Onda je izvalio informaciju da je pogledao svaku od 51 odigrane utakmice Leedsa prošle sezone. Za svaku je imao analizu u svojoj bilježnici, a o svakom igraču znao je sve do najsitnijih detalja. Začuđeni čelnici samo su se pogledali međusobno i kimnuli glavom.

Toliko ih je osvojio da su pristali na sve njegove uslove. A oni nisu bili baš jeftini. Da biste čovjeka koji je vodio Argentinu, Čile, Athletic Bilbao, Marseille, Lazio (svega dva dana) i Lille doveli u drugoligaški klub morali ste iskeširati velik novac. Konkretno, sedam miliona eura po sezoni! Više nego dvostruko izdašnije od njegovih kolega u Championshipu, ali više i od engleskog selektora Garetha Southgatea, čiji je ugovor 600.000 eura tanji. A među Bielsinim uvjetima bio je i onaj da sa sobom povede osmoricu svojih suradnika, što je klub koštalo još pet miliona eura. Zasukao je rukave i krenuo na posao.

‘Luđačke’ metode

Do njegova dolaska bilo je normalno da seniorska i juniorska ekipa treniraju zajedno na Thorp Archu. Danas to više nije tako – Bielsa je zatražio upravu da prva ekipa trenira odvojeno na posebnom prostoru i pritom je klub morao napraviti posebne spavaonice i sobe za druženje.

Tako El Loco ima potpunu kontrolu nad igračima koji su s njim od 9 do 19 sati. Njegovi treninzi su itekako naporni psihički i fizički. Po dolasku u Leeds insistira na posebnim treninzima ‘jedan na jedan’ gdje igrači moraju razvijati svoje driblerske vještine jer njegov napadački nogomet živi od toga.

Kako bi sebi olakšao, donio si je krevet u ured. Izvali se gospodin pa gleda videa na ogromnom videozidu, ali ne ona koja bi prosječan muškarac odmah testirao. Na Bielsinu repertoaru nalaze se analize protivničke i njegove momčadi.

U pripremama je Leeds odigrao šest utakmica i razne statistike otkrivaju kako su igrači trčali po nekoliko kilometara više u tim utakmicama u odnosu na neke ligaške prethodne sezone. Sve je Marcelo mjerio i uredno zapisao, a kolika je faca, svjedoči i to da ga je zvao i Pep Guardiola kako bi mu ‘poslao’ svog talenta Jacka Harrisona. U njegovim rukama je siguran.

Chelseajev mladić Lewis Baker imao je ponude i nekih prvoligaša, međutim čim je njegov broj okrenuo El Loco, ovaj se pojavio u Leedsu.

Leedsova njihova igra djeluje dominantno, nisu to neke jedvovite pobjede – Bielsin napadački nogomet provocira protivnika i baca ga u nemoć. Iznose loptu iz svoje polovice autoritetom najvećih.

Nogomet na emociju

Kako je igračima pod njegovim vodstvom?

– Stalno viče. Da budem iskren, ne viče na nas igrače. Ako napravimo nešto krivo, onda viče na svoje pomoćnike i onda oni nama to kažu. Jako je emotivan i strašno motiviran. Ako nešto krivo napravite, on vam to dolazi objasniti sve dok ne ispravite grešku. Zna nas ponekad zastrašiti, ali i on je samo čovjek. Zna se šaliti i vrlo je strastven čega god se dotakne – ispričao je veznjak Kalvin Phillips.

– On vam kaže na treningu da dodate loptu i vi pomislite “OK, sjajno, dodat ću je”, a onda vas opere s “Ali ne tako loše kao ovaj prije” – otkriva isti igrač.

Leeds je prošle sezone završio na 13. mjestu i njihov sastav za novu sezonu nije se drastično promijenio.

– Igrači moraju pokazati emociju i prema njima treba biti iskren. Moram to aktivirati kod svojih igrača – njegov je stav.

Leedsov nogomet danas je baš emocija. Uživaju u posjedu lopte, igraju ‘jedan na jedan’ hrabro i nude više od ostalih.

Rezultati to prate, a El Loco u 63. ljetu života, ma koliko god njegova ekipa dobro igrala, čučat će nervozno kraj terena u trenerci i vikati na igrače. Jer ono tamo dodavanje u začetku gol-akcije nije bilo dovoljno brzo!

On je perfecionist.


Leeds sljedeći meč igra protiv Ipswicha koji je zakucan za dno tabele, a MOZZART nudi odličnu KVOTU 1.75 na pobjedu Bielsine ekipe.

Kvote za ONLINE igru te čekaju u Mozzartu! REGISTRUJ se na sajtu, UPLATI NA RAČUN (putem Klikera, xBona, banke ili na drugi način) i pridruži se pobjednicima!