Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako su Hrvati ostali bez Ibrahimovića: Šta će nam taj Bosanac?!

ibrahimovic

Ljubo Barin (85), Hrvat koji je bio pionir sportskog menadžerstva u bivšoj Jugoslaviji, menadžer koji je tokom 60 godina karijere obavio transfere stotina nogometaša iz bivše SFRJ, ali i čitavog svijeta (bio je i menadžer slavnog njujorškog “Cosmosa” iz vremena kada je u njemu igrao Pele) u prvom intervjuu kojeg ja dao zagrebačkom “Jutarnjem listu” iznosi nepoznate fragmente iz svoje bogate, ali kontorverzne karijere.

Barin kaže da je i danas po nacionalnosti “nostalgičar”, koji je impresionaran Maršalom (Titom).

Početkom 90-ih pomagao je hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu oko afirmiranja Hrvatske u svijetu, ali, kaže, nije bio blizak sa njim.

“Prema Tuđmanu sam bio često kritičan i nisam imao visoko mišljenje o njemu.

Nisam htio igrati tenis sa njim na Cmroku, jer ne volim namještene utakmice, a tamo se činilo sve da poglavnik pobijedi.

Barin kaže da je najčešći sudac Tuđmanovih teniskih mečeva bio trener Ćiro Blažević, “fakin i prostak” kojeg, kaže, ne cijeni.

Još kritičniji bio je prema dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Vlatku Markoviću, inače rođenom u Bugojnu.

“Čitao sam da je Marković nagovarao Zlatana Ibrahimovića da igra za Hrvatsku.

Lagao je, ja sam se bavio tim poslom i bili smo blizu dogovora, ali onda je Vlatko odrezao: “Ne dolazi u obzir, šta će nam taj Bosanac?!'”