Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

moralni sunovrat

Kako su Savez podijelili na tri dijela: “Ma, korona, niko nije obraćao pažnju na to”

Fudbalski savez Kantona Sarajevo danas će najvjerovatnije nagraditi Elvedina Begića, Saliha Foču i Mesuda Peljtu za podjelu državnog Saveza i eliminaciju Ivice Osima iz svih struktura Saveza

PIŠE: Edin Borovina

Jučer su u javnost isplivali detalji sa Generalne skupštine Nogometnog saveza BiH održane 25. avgusta ove godine, na kojoj je krovna kuća bh. fudbala praktično podijeljena na tri nacionalno-vjerska tora. U Statut NSBiH 25. avgusta unesena je odreba po kojoj svaka od tri interesne grupacije u Savezu imaju mogućnost potpune blokade odlučivanja u Izvršnom odboru NSBiH.

Osim podjele Saveza, Generalna skupština NSBiH je Izmjenama i dopunama Statuta doživotno eliminisala iz Saveza legendarnog Ivicu Osima, prvog počasnog predsjednika NSBiH. I to na način da je zabranjena kandidatura za bilo koju poziciju u NSBiH osobama starijim od 75 godina.

Tom je odredbom Generalna skupština NSBiH isključila popularnog Švabu i iz tijela u koje je na istoj sjednici na minimum narednih osam godina (a, moguće i 12) uhljebila odlazećeg predsjednika NSBiH Elvedina Begića. Radi se o Odboru za savjetovanje i posredovanje, u koji Begić ulazi po automatizmu, kao počasni predsjednik (s odgovarajućim godinama). Tu je titulu Begić dobio tek nakon što su delegati usvojili sve skandalozne Izmjene i dopune Statuta na spomenutoj sjednici Generalne skupštine NSBiH.

Prije uhljebljenja u Odbor za posredovanje i savjetovanje, aktuelni predsjednik NSBiH već je sjedio na tri “volonterske” fotelje, na osnovu kojih ne dobija plaću, nego izdašne mjesečne honorare. Što bi rekli, za sve ima načina. Begić je predsjednik Izvršnog odbora NSBiH, član je Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta BiH i potpredsjednik UEFA-inog Komimiteta za stadione. Naravno, tu je i profi-fotelja na Aerodromu Sarajevo, direktorska.

Begić, istinski ljubitelj fotelja i svega onoga što one nose, uskoro će ostati bez jedne (one predsjednika IO NSBiH), no već danas će najvjerovatnije zasjesti u novu. Sinoć smo saznali da se Begić kandidovao za člana Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, te da postoje velike šanse da bude izabran jer će ga birati isti oni koji su ga birali i posljednjih osam godina.

Tako će Begić od strane FSKS, na čijem čelu je Galib Kulovac, najvjerovatnije biti nagrađen novom foteljom. Nagrada se smiješi još i profesoru Salihu Foči, kao i bivšem nogometnom sudiji, također iz Sarajeva, Mesudu Peljti. Spomenuti dvojac, zajedno sa Fuadom Fukom Muzurovićem i Ismetom Ovčinom, asistirao Begiću u donošenju skandaloznih odluka na Generalnoj skupštini NSBiH održanoj 25. avgusta. Fočo, Peljto, Muzurović i Ovčina bili su protekle četiri godine delegati u Skupštini NSBiH ispred FSKS.

Fočo i Peljto, kao provjereni Begićevi ljudi, ponovo su se kandidovali i očekuju da danas ponovo budu izabrani na tu poziciju.

Mesud Peljto želi još četiri godine dizati ruku u Skupštini NSBiH

Profesor Fočo je protekle četiri godine sjedio i u fotelji predsjednika Skupštine FSKS.

Kulovac, Foči i Čolpa: FSKS danas bira iste ljude koji stoje iza sramotnih odluka

Pozvali smo profesora Saliha Foču da čujemo njegove motive, je li i zašto učestvovao u donošenju skandaloznih odluka na Generalnoj skupštini NSBiH 25. avgusta. Ostali smo šokirani njegovim odgovorom. Ovako je tekao kratki razgovor.

Nakon objašnjenja zašto ga zovemo, profesor Fočo nam je prvo poručio:

– Nemojte mene, nađite nekoga kompetentnog (?!).

Zašto profesore, pa jeste li bili prisutni, jeste li glasali?

-Jesam.

Pa znate li za što ste glasali?

– Ma, ova korona, znate, situacija, niko nije obraćao pažnju na to(?!), kazao je Fočo.

Profesore, kažete mi da nađem nekoga kompetentnijeg, a ponovo ste ste kandidovali na istu poziciju?

-Ma jesam. Ali nađite nekoga za pravna pitanja. Eto, hvala na pozivu, poručio je profesor Fočo i prekinuo razgovor.

Šta drugo reći, osim, svaka čast profesore Fočo! Zaslužili ste da još četiri godine predstavljate sarajevski fudbal! I da budete u društvu likova poput Elvedina Begića.

Što se tiče Fuada Muzurović i Ismeta Ovčine, za divno čudo, nisu se kandidovali. Oni su barem za sada svoju epizodu u bh. fudbalu završili podjelom Saveza na tri dijela i eliminacijom Ivice Osima iz svih struktura Saveza.

Izborna Skupština Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo biće odražana danas s početkom u 17 sati u u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, na Grbavici. Kada vidite rezultate izbora večeras, shvatićete da možda može biti i gore nego je bilo do sada. No, o tome ćemo idućih dana. I da, za skandalozne Izmjene i dopune Statuta NSBiH 25. avgusta nisu glasala samo četiri od ukupno 60 delegata. Kako doznajemo tri delegata Skupštine koji dolaze iz Širokog Brijega (Nogometnog saveza Zapadno – hercegovačkog kantona) nisu došli na sjednu. Ime četvrtog delega koji nije glasao 25. avgusta još nismo uspjeli doznati.