Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CAF

Kamerunu oduzeto domaćinstvo Afričkog kupa nacija 2019.

kamerun

Planirano je da se prvenstvo igra na osam stadiona u pet egipatskih gradova, Alexandriji, Ismailiju, Port Saidu, Suezu i Kairu

Afrička nogometna konfederacija (CAF) dodijelila je Egiptu domaćinstvo Afričkog kupa nacija u 2019. godini, javlja Anadolu Agency.

Inače, domaćinstvo je u septembru 2014. godine dodijeljeno Kamerunu, ali je, zbog nestabilne političke situacije i nezavršenih stadiona u toj zemlji, CAF odlučio organizaciju turnira dodijeliti Egiptu.

Izvršni odbor CAF-a na sjednici u Dakaru izabrao je Egipat sa 16 glasova za i jedan protiv, a dobio je više glasova od Južnoafričke Republike, koja je također bila kandidat za organizaciju.

Ovogodišnji Afrički kup nacija će ući u historiju kao prvi koji će se igrati ljeti jer se do sada igrao u januaru, te prvi sa 24 umjesto dosadašnjih 16 reprezentacija.

Planirano je da se prvenstvo igra na osam stadiona u pet egipatskih gradova, Alexandriji, Ismailiju, Port Saidu, Suezu i Kairu.

Inače, ovo će biti 32. Afrički kup nacija, a igrat će se od 15. juna do 13. jula.

Afrički kup nacija je međunarodno nogometno takmičenje nacionalnih nogometnih ekipa članica CAF-a za određivanje kontinentalnog prvaka Afrike. Prvenstvo je prvi put održano 1957. a od 1968. godine turnir se održava svake dvije godine.

Egipat je najuspješnija nacija u historiji Kupa, osvojivši turnir rekordnih sedam puta (uključujući i period kada je Egipat bio poznat kao Ujedinjena Arapska Republika između 1958. i 1961. godine). Kamerun je šampionsku titulu osvojio pet puta, dok je Gana sa četiri naslova prvaka treća nacija po uspješnosti.