Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karadžić: Napad dronom u Beogradu djelo je Srba, a ne Albanaca

srbija-albanija-dron

Tomislav Karadžić, bivši predsjednik Srpskog nogometnog saveza, izjavio je da je napad dronom u Beogradu, koji je prije dvije godine prekinuo kvalfikacijsku utakmicu Srbije i Albanije za EP, djelo insajdera iz Srbije a ne Albanaca.

Izjavio je to u intervjuu za Informer i za napad dronom optužio iste Srbe koji su organizirali i izveli nerede u Genovi, zbog čega u jesen 2010. nije odigrana utakmica Italije i Srbije u sklopu kvalifikacija za Euro.

“Dron protiv Albanije i neredi u Genovi, sve je to djelo istih organizatora. Albanac Ismail Morina preuzeo je zasluge, ali on je mogao biti samo kotačić u organizaciji. Ali nema dileme da je imao podršku odavde, iz Srbije. Ne može neko iz Albanije doći u Beograd, popeti se na krov crkve i pustiti dron, a da to niko ne zna. Nema govora o tome, to je nevjerovatno. Kolika je samo hrabrost izvesti tu operaciju, i to protiv svoje zemlje, svoje reprezentacije, protiv nacionalnog interesa, a naočigled cijele Evrope. Svaka čast. To se nikako ne može izvesti bez velike podrške iznutra”, kazao je Karadžić.

tomislav karadzic

Podsjećamo, utakmica Srbije i Albanije prekinuta je pred kraj prvog poluvremena pri rezultatu 0:0, kada je bespilotna letjelica iznad terena stadiona Partizana donijela zastavu “Velike Albanije” u sklopu koje je Kosovo i dio Srbije. S obzirom da su gledatelji na stadionu odmah vidjeli o kakvoj se provokaciji radi, burno su negodovali, a kada je srpski igrač Stefan Mitrović povukao zastavu s drona koji je doletio nisko iznad travnjaka, njega su napali albanski nogometaši i oteli mu zastavu.

To je značilo početak općeg haosa, te ulijetanje na teren nekoliko gledatelja, koji su kao i jedan redar, krenuli tući albanske nogometaše. Puno teže posljedice, a možda i fatalne, spriječili su srpski reprezentativci Ivanović i Kolarov, kada su albanske nogometaše prilikom bijega s terena zaštitili od linča nekoliko stotina domaćih navijača. Na trvnjaku su tada viđeni i akteri prekida u Genovi.

Poslije dugog disciplinskog i žalbenog postupka, odlukom najviše instance, Suda za sportsku arbitražu u Lausannei, meč je registiran pobjedom Albanije 3:0, a Srbiji su oduzeta tri boda.