Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samo bezalkoholno

Katar dva dana prije početka SP zabranio točenje alkohola na stadionima

katar

Nedavno su se vodile rasprave o dostupnosti alkohola na turniru

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru objavili su da se alkohol ipak neće prodavati navijačima u prostoru oko stadiona. Ova objava dolazi dva dana prije početka Svjetskog prvenstva, prvog koje se održava u nekoj državi Bliskog istoka. Pivo i ostala alkoholna pića moći će se kupiti u fan zonama, objavila je FIFA.

Na stadionima i oko njih moći će se kupiti bezalkoholno pivo.

Glavni sponzor Svjetskog prvenstva, Budweiser, trebao je prodavati alkoholno pivo unutar kruga s ulaznicama koji okružuje svaki od osam stadiona tri sata prije i jedan sat nakon svake utakmice. Budweiser je, prema pisanju španskog lista As, za sponzorstvo Svjetskog prvenstva uplatio 75 miliona dolara. Na njihovom se Twitteru pojavio natpis “Ovo je čudno” nakon objave vijesti o zabrani prodaje alkohola na stadionima i u njihovoj okolici. No, ta je objava uskoro obrisana.

Nedavno su se vodile rasprave o dostupnosti alkohola na turniru. Prema medijskim izvještajima, organizatori su ranije ove sedmice demontirali stalke za pivo koji su već bili postavljeni na osam stadiona i ponovno ih postavili drugdje. Domaćini su se zalagali za potpunu zabranu alkohola, dok su se FIFA i njen sponzor Budweiser tome protivili.

Alkohol nije u potpunosti zabranjen u Kataru, ali se poslužuje samo u vrlo ograničenim količinama, primjerice u barovima ili restoranima u nekim hotelima. U trgovini ga mogu kupiti i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru, ali moraju biti stariji od 21 godine i za to im je potrebna posebna dozvola.