Fudbal

Nasser Al Khater

Katar garantuje sigurnost homoseksualcima tokom Svjetskog prvenstva

01/12/2021

Katar je prema studiji iz 2019. proglašen drugim najopasnijim odredištem na svijetu za ljude alternativnih oblika seksualnosti, ali Al Khater tvrdi da je takva percepcija nepoštena

Katar garantuje sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima koji se boje dolaska u tu zemlju tikom Svjetskog prvenstva 2022. godine, rekao je izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater za CNN.

Australac Josh Cavallo nedavno je postao prvi aktivni nogometaš na vrhunskoj razini koji se javno deklarirao kao gay. Iako nije reprezentativac, taj 22-godišnji fudbaler tada je rekao da bi ga bilo strah ići na SP u Kataru jer je “čitao kako tamo gayevima prijeti smrtna kazna”.

Strancima prijeti zatvor, a lokalcima smrt, ali samo u teoriji

Ona je prema šerijatskim zakonima propisana samo za lokalno stanovništvo, ali čak i udruge za ljudska prava priznaju da nema dokaza da je ikad izvršena. Za strance su javni izljevi istospolne ljubavi kažnjivi zatvorom.

“On je dobrodošao u Kataru, pozivamo ga da dođe i vidi, čak i prije SP-a. Niko se ovdje ne osjeća ugroženo ni nesigurno”, poručio je Al Khater.

Al Khater: Ne odobravamo javne izljeve nježnosti, ali to vrijedi za sve

“Nažalost, taj je dojam možda stekao čitajući razne optužbe i članke koji bacaju negativno svjetlo. Katar je kao bilo koje društvo u svijetu. Svi su dobrodošli. Slušajte, ne odobravamo javne izljeve nježnosti, ali to se odnosi na sve. Katar je skromna zemlja. Samo tražimo da se to poštuje. Osim toga, svi su slobodni živjeti kako žele. Gayevi će dolaziti u Katar kao navijači i mogu činiti sve što bi radila i druga ljudska bića. Samo kažem da je Katar konzervativan u pogledu javnog iskazivanja nježnosti.”

Katar je prema studiji iz 2019. proglašen drugim najopasnijim odredištem na svijetu za ljude alternativnih oblika seksualnosti, ali Al Khater tvrdi da je takva percepcija nepoštena.

Kaže da niko ne govori o tome koliko Katar ubrzava napredak

“Ona je posljednjih godina čak i lošija, bez obzira na to koliko se država Katar trudila ubrzavati napredak. O tome se uopće ne govori”, rekao je šef organizacije SP-a.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igrat će se od 21. novembra do 18. decembra na najmanjem području u povijesti, na kojem će najveća udaljenost među stadionima biti 55 kilometara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.