fudbaler Athletic Bilbaa

Kenan Kodro: I Hercegovina i Baskija moje su kuće

kenan kodro

Volim dvije svoje zemlje, i Španiju, i dakako Bosnu i Hercegovinu itekako. Hercegovac sam, to je moja krv, porijeklo. Nekako sam napola odavde, napola iz BiH, istakao je u telefonskom razgovoru iz Bilbaa za Anadolu Agency Kenan Kodro, novi fudbaler Athletica i reprezentativac BiH

Kenan Kodro (25), fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, od prošle sedmice novi napadač Athletic Bilbaa, izuzetno je zadovoljan ostvarenim transferom iz danskog Kopenhagena, u kojem se nije naigrao.

”Sretan sam. Vratio sam se kući u Španiju, u Baskiju. Ovdje sam rođen, u San Sebastianu 19. augusta 1993. godine. Tu sam prohodao, živio dugo, igrao fudbal, ponikao u Real Sociedadu. Dakle, kod kuće sam i veoma sam zadovoljan. Primera liga Španije jedno je od najjačih nacionalnih šampionata svijeta i vjerujem da ću se nametnuti, iskoristiti šansu, te uskoro postati standardni prvotimac Athletica”, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Kodro, koji je sa Athletic Bilbaom potpisao ugovor do ljeta 2022. godine, uz eventualnu otkupnu klauzulu u iznosu od 80 miliona eura.

Prvi utisci ”od povratka kući”, istakao je, dobri su.

”Super sam prihvaćen od saigrača. Mnoge od njih poznajem. Sa nekima sam igrao u mlađim kategorijama Real Sociedada i za sada je sve uredu”, kazao je Kodro.

Kada očekuje da će debitovati, odnosno da li će se to dogoditi predstojeće nedjelje u duelu Athletica i Barcelone, lidera na tabeli Primere, kluba za koji je sa velikim uspjehom svojevremeno igrao njegov slavni otac Meho, Kenan nije mogao potvrditi:

”Treniram malo više od sedmice sa novom ekipom. Dobro se osjećam. Fizički sam spreman. Prošao sam pripreme sa Kopenhagenom, igrao i neke kontrolne utakmice, tako da sa te strane nemam problema. Trebam se još malo prilagoditi na stil igre Athletica. I to je to… Ne znam da li ću konkurisati za ekipu protiv Barcelone?! To će odlučiti trener Gaizka Garitano”.

Athletic Bilbao je klub u kojem kroz kompletnu njegovu historiju igraju Baskijci. To je politika od koje niti jedna uprava sportskog kolektiva sa kultnog stadiona ”San Mames” nije odustala, nekada i po cijenu lošijih rezultata. Doduše, sa veoma rijetkim izuzetkom, dres Athletica nose fudbaleri koji nisu Baskijci, ali i oni moraju biti rođeni u Baskiji ili imati porijeklo ili neku bližu srodnu poveznicu sa pokrajinom, koja, poput Katalonije, ima dugogodišnje aspiracije, težnju za otcjepljenjem od Španije.

”Domaći sam. Ovdje sam rođen. Pripadam Baskiji. I Hercegovina i Baskija moje su kuće. Volim dvije svoje zemlje, i Španiju, i dakako Bosnu i Hercegovinu itekako. Hercegovac sam, to je moja krv, porijeklo. Nekako sam napola odavde, napola iz BiH”, istakao je kroz smijeh u telefonskom razgovoru iz Bilbaa za AA Kodro, dodavši:

”Mentalitetom Baskijci su na određen način slični nama Bosancima i Hercegovcima. Baskijci su ponosni ljudi. Temperamentni su. Mnogi imaju snažan karakter, volju, borbeni su”.

Od idućeg mjeseca reprezentacija BiH (za koju je Kenan Kodro odigrao devet utakmica postigavši dva gola) igrat će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Izabranici selektora Roberta Prosinečkog 23. marta ugostit će Armeniju u Sarajevu, dok će tri dana kasnije biti domaćini Grčkoj u Zenici.

”Imamo veoma tešku grupu, ali i kvalitetne igrače, dobrog selektora, stručni štab, reprezentaciju. Vjerujem da kvalifikacije možemo otvoriti na sjajan način, konkretno sa dvije pobjede. To bi nam umnogome olakšalo put za dalje, da ostvarimo cilj i plasiramo se na EURO 2020., gdje nam je po snazi i mjesto”, rekao je Kodro, naglasivši:

”Raduje me i što ćemo protiv Italije igrati na stadionu Juventusa u Torinu. I to je dokaz da nas poštuju i najjači protivnici. Kada te ugoste na najboljem stadionu u svojoj zemlji znači da te baš cijene”.