Kineski konglomerat kupuje Wolverhampton za 54 miliona eura

Wolverhampton

Kineski konglomerat Fosun International kupit će fudbalski klub Wolverhampton za 45 miliona funti (oko 54 miliona eura), a britanski mediji navode da će dogovor biti zvanično potvrđen tokom dana.

Tako će Wolvesi postati drugi klub u engleskom Championshipu koji je dobio kineske vlasnike, nakon što je ranije ove godine Aston Villa prodata doktoru Tonyju Xiaju.

Steve Morgan, prethodni vlasnik Wolvesa, klub je početkom godine stavio na prodaju i napustio mjestu u upravljačkom odboru. Umjesto njega svakodnevne poslove obavljao je izvršni direktor Jez Moxey.

Fosun International ima dobre veze i sa poznatim agentom Jorgeom Mendesom, koji između ostalih zastupa Josea Mourinha i Cristiana Ronalda. Mendes je prošle godine prodao manji udio u svojoj agenciji Gesifute upravo jednoj od podružnica Fosuna, pa se očekuje da će imati određenu ulogu u zapošljavanju kadra i dovođenju igrača u Wolvese.

Wolverhampton je prošlu sezonu okončao na 14. mjestu Championshipa, drugog ranga engleskog fudbala, sa 16 bodova manje od mjesta koje vodi u play-off i 18 više od zone ispadanja.