"salary cap"

Kinezi spuštaju “rampu”: Hulk i ostale zvijezde uskoro pakuju kofere

hulk-china-transfer

Mnogi kineski klubovi su u privatnom vlasništvu, ali finansijska opterećenja bila su velika i tome smo morali stati na kraj

Kineska vlada u 2020. godini uvodi zakon kojim će ograničiti plaće nogometaša i tako onemogućiti svojim klubovima da bezumno troše novac.

Superliga je godinama bila “El Dorado” za nogometaše iz Evrope koji su u Kini dobili ugovore kakve su u Evropi mogli samo sanjati, ali to više neće biti moguće. Kineska vlada uvodi “salary cap” koji će ograničiti godišnju plaću na dva miliona dolara, što znači da kineski klubovi više neće moći mamiti strance na daleki istok.

Novi zakon neće uticati na postojeće ugovore, ali hoće na nove, kao i na sva potencijalna produženja postojećih, što vjerovatno znači kraj avanture za Hulka, Oscara, Marka Arnautovića, Yannicka Carrasca i ostale. Prema novom zakonu, klubovi će moći registrirati pet stranaca, ali će samo četvorica moći istovremeno biti na terenu.

Brazilac Oscar u Shanghai SIPG-u zarađuje 26, Hulk 20, a Arnautović 19,5 miliona dolara po sezoni, što znači da bi morali pristati na puno manje plaće ako bi se odlučili za produženje ugovora.

“Mnogi kineski klubovi su u privatnom vlasništvu, ali finansijska opterećenja bila su velika i tome smo morali stati na kraj. Nogomet se u našoj zemlji vodio potpuno pogrešno i nadamo se da ćemo ga novim zakonom staviti na zdrave temelje”, rekao je predsjednik kineskog nogometnog saveza Chen Xuyuan.