Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer liga bih

Ko će ispasti: Krupa ima meč loptu, Olimpik ni sa šest bodova nije siguran

olimpik velez (1)

Olimpik, dakle, ukoliko želi ostati u ligi ne smije izgubiti na sljedećem gostovanju protiv Krupe

Ostala su još dva kola do kraja Premijer lige BiH. Još ništa nije riješeno, kada su pozicije na vrhu, ali i na dnu tabele u pitanju.

Dva tima napuštaju ligu, a trenutno su najugoroženiji Krupa, Radnik i Olimpik.

Teoretski i Mladost može ispasti, ali su šanse za to minimalne. Mladost će ispasti samo u slučaju da do kraja ne osvoji ni boda, a da dvije od tri trenutno posljednjeplasirane ekipe dobiju obje svoje utakmice do kraja.

Radnik se nalazi u veoma teškoj situaciju uoči dva posljednja kola Premijer lige BiH. U slučaju poraza na Koševu u narednom kolu, samo čudo bi ih moglo spasiti ispadanja iz elitnog ranga takmičenja.

Krupa je praktično u najboljoj situaciji uoči dva posljednja kola. Ukoliko dobiju sljedeću utakmicu kod kuće protiv Olimpika, ispasti mogu samo ako Radnik u obje preostale utakmice (Sarajevo i Široki Brijeg) osvoji više bodova nego oni protiv Olimpika i Želje.

Jer, ukoliko primjerice Krupa dobije Olimpika na svom terenu, a Radnik izgubi na Koševu, u “najboljem” slučaju za Bijeljince na kraju bi tri ekipe (Olimpik, Krupa i Radnik) mogle imati isti broj bodova.

U tom slučaju, pravila bi se mini tabela te tri ekipe, a na toj tabeli Krupa bi bila ubjedljivo najuspješnija sa 12 bodova, Radnik sa sedam i Olimpik sa četiri boda.

Olimpik, dakle, ukoliko želi ostati u ligi ne smije izgubiti na sljedećem gostovanju protiv Krupe. Radnik ima bolji međusobni omjer protiv Olimpika (4:0, 0:1, 1:0).

Krupa trenutno ima bolji omjer od Olimpika (1:0, 1:1).

Čak, Olimpik nije siguran ni sa šest osvojenih bodova u zadnja dva kola, ukoliko Mladost do kraja osvoji barem jedan bod. Vukovi i protiv njih imaju lošiji omjer (0:1, 0:2, 0:0). Hipotetički, u slučaju da Olimpik i Radnik do kraja dobiju obje utakmice, a Mladost izvuče samo bod, opet bi ispao Olimpik.

U slučaju kada bi Mladost, Radnik i Krupa na krajuu imali isti broj bodova, ispala bi Krupa.