Fudbal

Amanda Staveley'

Ko je prva dama Newcastlea: Boluje od neizlječive bolesti, odbila se udati za princa

19/10/2021

Do zaokreta u njenom životu došlo je kada je napunila 23 godine i uspjela uvjeriti banku da joj da kredit na 180.000 funti kako bi pokrenula vlastiti restoran

Preuzimanje Newcastle Uniteda dogodilo se prije 11 dana i od tada ne prestaje biti tema u svjetskim sportskim medijima. Engleski premierligaš je prodan saudijskom javnom investicijskom fondu za 305 miliona  funti.

Newcastle je prodan Saudijcima nakon što je vlada te zemlje riješila dugogodišnji spor s katarskom televizijom BeIN, koja je vlasnik TV prava na Premiership za Bliski istok. Saudijska Arabija branila je emitiranje BeIN-u na svojem teritoriju, a istovremeno nije napravila ništa kako bi suzbila brojne piratske prijenose Premiershipa, koji su u toj zemlji praktički bili legalni.

Prema pravilima Premiershipa, politika ne može imati upliva ni u jedan klub u ligi, pa su tražena jamstva od Saudijske Arabije da njena vlada ni na koji način neće utjecati na klub. Kad su jamstva dobivena, Premiership je dao zeleno svjetlo za prodaju kluba, što se na kraju i dogodilo.

Klub će u prijelaznoj fazi voditi Amanda Staveley, žena koja je sve vrijeme i funkcionirala kao posrednica između bivšeg vlasnika Mikea Ashleya i saudijskog fonda. Njoj su vlasnici kluba dali da u dogledno vrijeme otpusti trenera Stevea Brucea i pronađe čovjeka koji bi nakon njega dugoročno vodio Newcastle.

Nakon toga Staveley ima za zadatak dovesti sve ljude koji su potrebni da bi sportski segment kluba funkcionirao, a tu će posebno ključna biti pozicija sportskog direktora.

Baš kao i za mjesto trenera, spominje se nekoliko imena, ali kao najzanimljivije ime u cijeloj priči nameće se upravo ono Amande Staveley. Pojavila se iz sjene i postala ključan kotačić najbogatijeg nogometnog kluba na svijetu, uprkos tome što nikad nije radila u nogometu, piše Index.hr.

Njena priča bila je živopisna još od studentskih dana. Sa samo 16 godina upisala se na Cambridge, i to nakon što je prethodno dala sve ispite za samo godinu dana. Situacija se vrlo brzo zakomplicirala, njen otac Robert doživio je srčani udar, a majka Lynn borila se s Huntingtonovom bolešću pa se Amanda ispisala s fakulteta kako bi bila uz porodicu.

“Školovala sam se privatno u školi Kraljice Margaret u Yorku. Već tada sam smatrala da je teško raditi s muškarcima. Bila sam kod psihologa, odvojena od ostalih i počela sam mršavjeti jer se nisam mogla izboriti sa svim životnim problemima”, rekla je u jednom razgovoru za engleske medije.

Do zaokreta u njenom životu došlo je kada je napunila 23 godine i uspjela uvjeriti banku da joj da kredit na 180.000 funti kako bi pokrenula vlastiti restoran. Radila je i kao kuharica i kao konobarica, često i do ranih jutarnjih sati, ali je vođenjem restorana stekla bogato iskustvo koje je kasnije pretočila u posao financijske savjetnice.

Došla je u kontakt s Maktoumovima, dinastijom koja od 1833. vlada Dubaijem. Sarađivala je i s arapskim prinčevima koji su joj s vremenom također postali klijenti, a do kraja svog privatnog obrazovanja već je imala niz kontakata, kuću u Dubaiju i dionice vrijedne 120 miliona funti. Sada ima i posao u najbogatijem sportskom kolektivu na svijetu, ali i priliku da od njega stvori novu nogometnu velesilu, prvo na Otoku, a onda i u Europi.

U britanskoj javnosti najpoznatija je po tome što je dvije godine bila u vezi s princom Andrewom nakon što ga je upoznala 2001. godine.

Na kraju njihovog odnosa Andrew ju je i zaprosio, ali ona ga je odbila jer nije željela postati dijelom kraljevske porodice i trpjeti sve što dolazi s takvim brakom.

Danas 48-godišnjoj Amandi je prije osam godina dijagnosticirana Huntingtonova bolest. Riječ je o neurodegenerativnom nasljednom poremećaju koji se očituje abnormalnim motoričkim kretnjama i progresivnim kognitivnim propadanjem. Također, bolest je, nažalost, neizlječiva.

Naslijedila ju je od svoje majke Lynn i s njom se nosi već osam godina tako što uzima lijekove kojima ublažava simptome i izbjegava stresne poslove pa je zanimljivo, ali i čudno, da se odlučila na vjerovatno najstresniji od svih poslova u nogometu.

Dvije godine prije dijagnoze udala se za biznismena Mehrdada Ghodoussija za kojeg je u nekoliko intervjua istaknula kako joj je najveća podrška.

“Imam beskrajno pažljivog muža koji me jako voli. Nisam htjela da me mora trpjeti kad sam saznala za bolest, ali je on rekao da ga nije briga za to i da će mi pronaći najbolju zdravstvenu zaštitu koja postoji”, rekla je Staveley u jednom razgovoru za Daily Mail.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.