Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor Nizozemske

Koeman: Patili smo protiv odlične Turske, bio je veoma emotivan meč za nas i zato je uspjeh veliki

roland koeman
Foto: Screenshot/ YouTube

Duel protiv Engleske (srijeda, 21 sat) će po selektoru biti fizički naporan

Nizozemska se peti put plasirala u polufinale Evropskog prvenstva. Malo ko je Oranjama davao šansu da se bore za trofej, pogotovo poslije povreda pred EP nekih ključnih igrača kao što su Frenkie de Jong i Teun Kopmeiners.

Punih 20 godina Nizozemci nisu uspijevali ući među četiri najbolja na Starom kontinentu.

Ipak, uprkos entuzijazmu i fanatičnoj borbenosti Turske, uspjeli su poslije preokreta da slave 2:1 i zakažu borbu za finale sa Engleskom.

“Mi smo mali narod i zbog toga smo ovako ponosni na ulazak u polufinale. Za Nizozemsku je ovaj momenat poseban, biti u prilici sa Engleskom, Francuskom i Španijom i boriti se za naslov najboljeg u Evropi je velika stvar. Patili smo protiv odlične Turske, bio je veoma emotivan meč za nas i zato je uspjeh veliki”, istakao je nizozemski selektor Ronald Koeman.

Turska je imala vodstvo, sjajno je neutralisala sve pokušaje Nizozemske do ulaska visokog napadača Wouta Weghorsta, što se ispostavio kao krucijalni potez.

“Nismo mogli pronaći prostor, a Turska je dominirala. Bilo mi je jasno da moram da uvedem Weghorsta i iskoristim njegovu visinu za što više centaršuteva”.

Duel protiv Engleske (srijeda, 21 sat) će po selektoru biti fizički naporan.

“Moramo da se fizički oporavimo do duela sa njima. Ali, možemo u finale. Kad se borite do kraja uvijek možete da budete ponosni na svoj tim”.

Ako se plasira u finale, više bi volio da za rivala ima Španiju.

“Imali smo Francuze u grupi, zato preferiram Špance. Ali, da ostavimo te priče, moramo da se pripremimo za veliki meč u polufinalu. Jer Engleska ima ozbiljan kvalitet, dobiti meč u penal-seriji mnogo toga govori o njima”, istakao je Koeman.