Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olupina i dalje u luci

Vlasnik izgorjele jahte iz BiH “kao da je u zemlju propao”, prijeti mu veliki trošak

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prije sedam dana u makarskoj luci je u potpunosti izgorjela 34-metarska jahta ‘‘Acceptus‘‘ čiji je vlasnik Mišel Mario Čolak iz Širokog Brijega.

Jahta je bila vrijedna tri miliona eura koja su nestala u svega četiri sata koliko je trajala vatrena buktinja koju su potom vatrogasci s cijele Makarske rivijere gasili i sljedećeg dana te je u konačnici sve bilo gotovo uz pomoć bagera.

Sada se ograđena olupina jahte i dalje nalazi u makarskoj luci te zauzima sedam vezova pa je postala turistička atrakcija, a Lučka kapetanija Makarska vlasniku je izdala nalog za uklanjanjem.

Nikome se nije javio

Međutim, u cijeloj ovoj priči oko izgorjele jahte posebno je zanimljivo ponašanje vlasnika Čolaka koji se nije javio ni gradskoj firmi ‘‘Makarska obala‘‘ koja upravlja lukom, ni županijskoj Lučkoj upravi ni vatrogascima.

Kako pišu novinari Slobodne Dalmacije, razumljiv je Čolakov pretrpljeni šok i veliki finansijski gubitak jer je samo sedmični najam jahte ljeti koštao oko 90 hiljada eura. Ali nikako nije razumljivo da se čovjek nije udostojio javiti svima koji su zaslužni za ‘‘čuvanje‘‘ jahte i njeno mukotrpno gašenje, odnosno vatrogascima.

Foto: Fokus.ba

Jednako tako je baš čudno da i ‘‘Makarska obala‘‘ i Županijska Lučka uprava sa Čolakom komuniciraju preko posrednika koji opet, prenose informacije od drugih posrednika. Novinari Slobodne Dalmacije pišu da su se u jednom trenu zapitali je li Čolak doista stvarna osoba ili je imaginarni lik.

“I mi smo kao znatiželjni novinari htjeli dobronamjerno popričati sa gazdom iz Širokog Brijega i namjeravali ga pitati kada će ukloniti olupinu jahte, hoće li vatrogascima dati donaciju i kako se u konačnici osjeća nakon pretrpljenog šoka pa smo preko baš onih posrednikovih posrednika, došli do njegovog broja mobitela i nazvali smo ga tačno pet puta, tri u jednom i dva u drugom danu i doista smo dosadili sami sebi od zivkanja i nekulturnog nejavljanja. A prije toga smo kontaktirali i tajnicu njegove kompanije ‘Feal‘ iz Širokog kao i sve Makarane koji su nam za vrijeme praćenja požara govorili ‘Ma kako ne znaš Mišela‘, ali ništa”, piše Slobodna Dalmacija.

Muk. I niko sada nema njegov broj, mada je riječ o navodno svima poznatom Mišelu, vlasniku nekretnina u Makarskoj.

Tako su novinari preko posrednika koji su također preko svojih posrednika kontaktirali nedodirljivog Hercegovca, doznali da je Čolak pod velikim stresom te da je navodno s porodicom otišao na odmor.

Preko posrednika sa Čolakom komuniciraju i Ante Bilić, direktor ‘‘Makarske obale‘‘ i Domagoj Maroević, direktor Županijske Lučke uprave.

Kako je Slobodnoj Dalmaciji kazao Bilić, posrednici su mu rekli da će olupina jahte iz makarske luke biti uklonjena kada gazda potpiše ugovor s firmom čije mu ime nisu htjeli reći.

Nalog mu je izdat

-Olupina jahte zauzima sedam vezova za brodove s time da dnevna cijena jednog veza košta od 300 do 400 eura. Osim toga, tu su i troškovi ‘‘Ciana‘‘ čiji radnici svakog dana saniraju svu tekućinu koja još izlazi iz broda. Ukoliko vlasnik do kojeg ne možemo direktno stupiti u kontakt, uskoro ne ukloni iz mora luke izgorjelu jahtu, uklonit ćemo je mi putem treće osobe – kazao je Bilić.

Isto je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio i Maroević koji je preko Čolakovih posrednika poslao poruku za hitnim uklanjanjem olupine.

Foto: Pixsell

-Sa vlasnikom niko od nas nije uspio stupiti u kontakt, ali zato mu je Lučka kapetanija Makarska izdala nalog za uklanjanje olupine u roku od 15 dana. Ukoliko olupina ne bude uklonjena iz mora luke u tom periodu, Županijska Lučka uprava će od Kapetanije tražiti nalog za uklanjanje i to već sljedeće sedmice.

I vatrogasci bi ga rado čuli

-Olupinu ćemo ukloniti posredstvom treće osobe i to će vlasnika koštati oko 30 hiljada eura s time da do sada nismo uklanjali plastične jahte, već uglavnom velike drvene brodove. Na kraju će jahta završiti na deponiji i prije toga bi uviđaj trebali obaviti DORH i Kapetanija – kazao je Maroević.

Čolaku bi račun mogli ispostaviti i makarski vatrogasci što je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio Mario Čović, zapovjednik JVP Makarska.

-Vlasnik nam se nije još obratio, barem ne meni lično.

Do sada nikada nismo imali slučaj gašenja privatne jahte na moru pa ćemo morati vidjeti s kolegama oko ispostavljana računa, a tu je i angažman bagera koji je jahtu morao okrenuti u moru kako bi nam se otvorile bočne strane u koje vatrogasci nisu mogli ući i gasiti vatru – rekao je Mario Čović.