Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osvanuli plakati

U Novom Sadu pozivi na obilježavanje godišnjice “oslobođenja Srebrenice”

novi sad
Foto: novisad.travel

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora

U Novom Sadu su 7. jula oblijepljeni plakati kojima se poziva na obilježavanje “godišnjice oslobođenja grada Srebrenice” u četvrtak, 11. jula, na centralnom gradskom Trgu slobode, javila je Beta.

Na plakatu je prikazan spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. vijeka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja “Srpski soko”, Republike Srpske (RS) – entiteta u Bosni i Hercegovini, te Grada Novog Sada, piše Beta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije, kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasale su 84 od 193 članice UN, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid, odnosno ubila više od 8.000 muslimana-Bošnjaka.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprječavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje Vojinu Pavloviću, predsjedniku proruski orijentisanog Udruženja “Istočna alternativa” Republike Srpske.

Pavlović je optužen da je tokom juna i jula 2023. godine, u vrijeme sahrane i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, postavljao plakate na kojima je bilo ispisano “11. juli, Dan oslobođenja Srebrenice. Hvala Vojsci Republike Srpske”.

Tužilaštvo BiH ga tereti za odobravanje i opravdavanje genocida u Srebrenici, a u odvojenom procesu za veličanje ratnih zločinaca.