Nakon Engleza

Konačan kraj: Inter, Atletico Madrid i Milan istupili iz Superlige

ssdsd

Prva ekipa i trener izrazili su zadovoljstvo ovom odlukom jer razumiju da je sport važniji od svih drugih kriterija, objavio je Atletico

Manje od 48 sati nakon objave o pokretanju Superlige cijela se ideja o novom elitističkom nogometnom natjecanju raspala uslijed nevjerovatnog pritiska navijača, javnosti, Uefe i Fife, pa čak i državnih vlada.

Prvi je odustao Manchester City, a za njim i preostalih pet engleskih klubova.

Danas su Inter, Atletico Madrid i Milan objavili da odustaju od ovog projekta.

Iz Superlige je službeno istupio i madridski Atletico te o odluci izvijestio javnost priopćenjem.

“Upravni odbor Atletica sastao se u srijedu i želi obavijestiti Superligu i ostale osnivače o odluci da ne formalizira svoje sudjelovanje u projektu. Atletico je u ponedjeljak donio odluku zbog okolnosti koje danas ne postoje. Za klub je esencijalan sklad sa svim skupinama koje čine našu crveno-bijelu porodicu, a pogotovo navijačima. Prva ekipa i trener izrazili su zadovoljstvo ovom odlukom jer razumiju da je sport važniji od svih drugih kriterija”, objavio je Atletico, koji je postao prva neengleska ekipa koja je službeno istupila iz takmičenja.

Saopćenjem se oglasio i Inter.

“Potvrđujemo da više nismo dio projekta Superlige. Uvijek želimo navijačima pružiti najbolje nogometno iskustvo, a inovativnost i inkluzivnost dio su naše srži od osnutka kluba. Vjerujemo da nogomet, kao i svaki drugi sektor, mora stalno težiti poboljšanju svojih natjecanja i zadržati uzbuđenje među navijačima svih dobnih skupina diljem svijeta, unutar finansijske održivosti. S takvom vizijom veselimo se što ćemo i dalje zajednički raditi sa svim institucijama i dioničarima za bolju budućnost sporta koji svi volimo”, stoji u Interovom objašnjenju.

Popodne je i Milan objavio da se povlači iz Superlige.

“Prihvatili smo poziv za učešće u Superligi s istinskom namjerom da nogometnim zaljubljenicima omogućimo najbolje moguće takmičenje. Promjena nije uvijek lagana, ali evolucija je nužna za napredak. Europski nogomet razvijao se i mijenjao desetljećima. Međutim, zabrinutost navijača jasno je izražena širom svijeta i Milan mora poštovati glas onih koji vole ovaj prekrasan sport”, poruka je Milana koji je dodao da će nastaviti raditi na pružanju modela održivog za nogomet.