Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podsjetnik za političare

Britanski ambasador Matthew Field komentarisao histeriju o ratu i mirnom razlazu

field2
17.06.2020., Mostar - Potpisan sporazum o novom izbornom modelu za Mostar i izmjenama Statuta grada. Matthew Field. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Sva retorika u suprotnom pravcu vodi ka podjelama i odvraća pažnju sa ključnog rada na poboljšanju života građana, rekao je britanski ambasador

Britanski ambasador u BiH Matthew Field reagirao je u vezi nizom izjava vodećih političkih zvaničnika koji se odnose na rat, mirni razlaz i druge teške riječi koji vode ka podjelaam i nepovjerenju.

Field je naveo kako „sva retorika u suprotnom pravcu vodi ka podjelama i odvraća pažnju sa ključnog rada na poboljšanju života građana i rada na ekonomskim i zdravstvenim posljedicama pandemije“.

On je podsjetio da su Velika Britanija kao i sve članice PIC-a posvećene “teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta…” i da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH”. Citirao je i stav Upravnog odbora PIC-a u kojem se navodi:

„Da entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH da je Ustav sastavni dio Općeg mirovnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi“.

Podsjetimo, pričau od ratu o mirnom razlazu podgrijao je navodni “non-paper”, dokument bez ikakvog potpisa i dokaza o relevantnosti i autentičnosti na osnovu kojeg su reagirali politički lideri.

Tako je jučer lider SDA Bakir Izetbegović rekao da “ne može reći kako neće biti rata.” Kazao je da je spreman stati ispred ljudi ukoliko rata bude.

– Mome ocu su prebacivali kada je kazao “mirno spavajte, neće biti rata”. Onda je bilo rata. Ja to izgovoriti neću. Jer ne ovisi to samo niti od Alije niti od Bakira, izjavio je Izetbegović.