Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promjene u Minhenu

Kovač dobio otkaz u Bayernu, oglasio se i Salihamidžić

braco kovac

Komentarisao je ovu odluku i Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bayerna

Niko Kovač više nije trener Bayerna.

Ekipu će u srijedu protiv Olympiacosa u Ligi prvaka te protiv Borussije Dortmund u subotu u Bundesligi, voditi član stručnog stožera Hans Flick. On je privremeni trener i Bayern već traži nasljednika Kovaču.

Vodstvo kluba o njegovoj smjeni odlučilo je na večerašnjem sastanku. Neposredan povod je jučerašnji poraz 5:1 kod Eintrachta u desetom kolu Bundeslige, ali ekipa već neko vrijeme igra loše, a igrači i vodeći ljudi kluba učestalo javno kritikuju Kovača.

Bayernov trener do otkaza došao lošim igrama i rezultatima u posljednjih mjesec dana. Porazima od Hoffenheima (1:2) i Eintrachta (1:5) te remijem s Augsburgom (2:2) pao je na četvrto mjesto Bundeslige, četiri boda udaljen od vrha, dok je u kupu jedva prošao Bochum (2:1), koji je u drugoj ligi u zoni ispadanja.

Sinoćnji noćni krizni sastanak klupske vrhuške Bayerna, na kojem su se po povratku u München nakon debakla u Frankfurtu našli sportski direktor Hasan Salihamidžić, predsjednik na odlasku Uli Hoeness i izvršni predsjednik Karl-Heinz Rummenigge, nije bio rezultirao otkazom treneru.

Svi vodeći njemački mediji jutros su pisali da je Bayernov trijumvirat odlučio do kraja uzdrmanom treneru dati još dvije utakmice da spasi posao. Kovač je tako trebao voditi momčad u još dva domaća susreta; u srijedu protiv Olympiakosa u četvrtom kolu skupine Lige prvaka te tri dana kasnije u Der Klassikeru, njemačkom superderbiju protiv Borussije Dortmund u 11. kolu Bundeslige.

Nakon tih svakako važnih, ali po Kovača sudbinski bitnih utakmica, vodstvo kluba trebalo se opet sastati, razmotriti ima li napredaka u igri i vođenju ekipe te odlučiti o trenerovoj budućnosti.

Ali, sudbina mu je ipak zapečaćena i bez da mu je dano tih sedmicu dana i dvije utakmice životarenja na Bayernovoj klupi.

Da je otkaz Kovaču samo pitanje dana bilo je jasno već neko vrijeme, posebno zato što njegov jedini saveznik u klubu, svemoćni predsjednik Uli Hoeness, 15. novembra nakon 59 godina odlazi iz kluba.

“Mislim da je ovo ispravna odluka kluba u ovom trenutku. Rezultati i način na koji smo igrali u posljednje vrijeme doveli su do ove odluke. Moj brat Robert i ja želimo zahvaliti Bayernu za proteklih 18 mjeseci. Tokom tog vremena naša ekipa osvojila je titulu prvaka, Kup i Superkup. Bilo je to dobar period. Želim klubu i ekipi sve najbolje”, kazao je nakon otkaza Kovač.

Komentarisao je ovu odluku i Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bayerna.

“Sada očekujem pozitivan razvoj situacije od strane naših igrača i apsolutnu želju za napretkom kako bi ostvarili naše ciljeve ove sezone”, kazao je Salihamidžić.