Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za SP: Srbija u Beču traži pobjedu za Mundijal, gužva u grupi “I“

srbija vels (2)

Nakon večerašnjih utakmica devetog kola u kvalifikacionim grupama ”D”, ”G” i ”I” mogla bi biti poznata još dva sigurna učesnika Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. Naime, reprezentacije Španije i Srbije imaju priliku da pobjedama osiguraju nastup na Mundijalu, dok je u grupi “I“ prava gužva, jer su čak četiri reprezentacije i dalje u igri za plasman u Rusiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Srbija ima prvu meč loptu u Beču. Protiv domaće Austrije izabranici selektora Slavoljuba Muslina imaju šansu da trijumfom zadrže najmanje četiri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Vels, i tako kolo prije kraja kvalifikacija osvoje prvo mjesto u grupi “D“ i izbore vizu za Rusiju. Ono što ide na ruku “orlovima“ je činjenica da Austrijancima večerašnji ogled ne donosi ništa, osim sportskog prestiža.

Vels će u gostima kod Gruzije pokušati izboriti pobjeda koja bi ga zadržala na drugom mjestu, dok Irska dočekati Moldaviju i tražiti tri boda kako bi ostala u igri za plasman u baraž.

Osim Srbije i Španija ima priliku da u devetom kolu grupe “G“ pobjedom nad Albanijom pred svojim navijačima u Alicanteu proslavi plasman na Svjetsko prvenstvo.

Najveći dio posla “crvena furija“ obavila je u sedmom kolu kada je sa ubjedljivih 3:0 savladala jedinog konkurenta za prvo mjesto Italiju. Stoga ih samo čudo može zaustaviti u namjeri da u petak proslave odlazak u Rusiju. U istoj grupi Italiji je dovoljan bod protiv Makedonije da osiguraju plasman u baraž.

Jako zanimljivo moglo bi biti u završnici grupe “I“. Hrvatska i Island posljednja dva kola dočekuju na vrhu tabele sa po 16 bodova, a slijede ih Turska i Ukrajina sa po 14.

Hrvatska će u Rijeci ugostiti već otpisanu Finsku, pa trijumf “kockastih“ ne bi trebao doći u pitanje. Mnogo zanimljivije trebalo bi biti u Eskisehiru, gdje će Turska dočekati Island. Najlakši posao u devetom kolu grupe “I“ ima Ukrajina koja putuje na megdan autsajderu Kosovu, koje nema niti jedan bod do sada.

PAROVI I SATNICA DANAŠNJIH UTAKMICA

GRUPA ”D”

TBILISI: Gruzija – Vels (18 sati), BEČ: Austrija – Srbija (20.45), DUBLIN: Republika Irska – Moldavija (20.45).

Poredak na tabeli: Srbija 18 bodova, Vels 14, Irska 13, Austrija 9, Gruzija 5, Moldavija 2.

GRUPA ”G”

VADUZ: Lihtenštajn – Izrael (20.45), TORINO: Italija – Makedonija (20.45), ALICANTE: Španija – Albanija (20.45).

Poredak na tabeli: Španija 22, Italija 19, Albanija 13, Izrael 9, Makedonija 7, Lihtenštajn 0.

GRUPA ”I”

SKADAR: Kosovo – Ukrajina (20.45), ESKISEHIR: Turska – Island (20.45), RIJEKA: Hrvatska – Finska (20.45).

Poredak na tabeli: Hrvatska 16, Island 16, Turska 14, Ukrajina 14, Finska 7, Kosovo 0.