Povratak u elitu

Lampard u prvoj trenerskoj sezoni doveo Derby County nadomak Premier lige

lampard33

Nakon poraza na domaćem terenu rezultatom 0:1, slavili su sa 4:2 i plasirali se u finale

Frank Lampard, nekada sjajni fudbaler Chelseaja i reprezentacije Engleske, u prvoj trenerskoj karijeri doveo je Derby County nadomak plasmana u Premier ligu. Slavni klub, koji je jedan od 12 osnivača lige u Engleskoj 1888. godine, na plasman u englesku elitu čeka čak 11 godina, a sada ih toga dijeli još duel sa Aston Villom na Wembleyju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Derby je sinoć odigrao fenomenalnu utakmicu u revanšu polufinala play-offa Champinshipa protiv Leeds Uniteda. Nakon poraza na domaćem terenu rezultatom 0:1, slavili su sa 4:2 i plasirali se u finale.

“Imali smo zaostatak od 0:1 i svi su nas otpisali. Davali su nam minimalne šanse da ćemo proći. Svi su pričali o tome da su nas tri puta pobijedili ove sezone. Međutim, uradili smo neke promjene i to je odlično funkcionisalo, ali je uz to bila potrebna i hrabrost na lopti, a momci su to pokazali. Ima još dosta posla pred nama, ovo nije kraj. Imaćemo tešku utakmicu protiv briljantnog tima Aston Ville, ali je najvažnije da ćemo biti tamo“, kazao je Lampard nakon velikog trijumfa na Elland Roadu.

S obzirom na sjajne igre Derbyja ove sezone u engleskom Championshipu, pojedini ostrvski mediji već vide Lamparda kao novog menadžera Chelseaja, jer se navodno Italijanu Mauriziju Sarriju sprema otkaz.

Derby County, koji je osnovan 1884. godine, dva puta je bio šampion Engleske, posljednji put 1975. U klupskim vitrinama ima i pehar FA kupa i Superkupa Engleske.

Lampard je tokom igračke karijere nastupao za West Ham, Swansea City, Chelsea, Manchester City i New York City. Najslavnije trenutke doživio je u Chelseaju s kojim je osvojio tri naslova šampiona Engleske, četiri FA kupa, te po dva Liga kupa i Superkupa. Na evropskoj sceni došao je do pehara Lige šampiona i Lige Evrope. Za reprezentaciju Engleske odigrao je 106 utakmica i postigao 29 golova.