Velizar Antić

Dodik uzalud lobira u Americi, povlačenje ruke će ga skupo koštati

jasenovac-dodik

Međutim, ja mislim da mu se tu upravo sveti ta politika koju je vodio prethodnih godina, ako se sjetimo da je on povukao ruku, da nije htio da se rukuje sa ambasadoricom SAD u BiH

Velizar Antić, politički analitičar iz Banja Luke, za “Zašto?” Radija Slobodna Evropa objašnjava zbog čega je Vlada Republike Srpske angažovala teksašku firmu McGinnis Lochridge da je za 80.000 dolara mjesečno do kraja 2019. savjetuje i predstavlja u vezi pitanja koje se tiču međunarodnog prava i odnosa sa SAD i drugim državama, kako su pokazali dokumenti za registraciju lobista za strane klijente podnešeni američkom Ministarstvu pravde koje je objavio istraživački novinar Casey Michel sa portala Think Progress.

Korist

Lobiranje je savim normalna i prirodna stvar svuda u svijetu, da neka zaintersovana strana želi da utiče na onoga ko je moćan, ko donosi neke odluke, da te odluke idu u njegovu korist.

Sa te strane mislim da je ovaj potez vlasti iz Republike Srpske ne predstavlja neku pretjeranu senzaciju.

Međutim, šta je ovdje jako bitno? Ja vidim neke dvije stvari koje bih izdvojio.

To su, prije svega, netransparentnost. Znači, sa ovom odlukom, ako je to odluka vlade Republike Srspke, a jeste, i jednog ministarstva, za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, mislim da su oni nekako javno trebali da izađu sa time i objasne svojim građanima zašto se troše tolike pare.

Znači, da li to ima koristi za Republiku Srpsku i njene građane i koliko.

​Povlačenje ruke

Sa druge strane, očigledno se radi o željama – i to je zašto se u stvari angažovala ova kuća, i ne čudi me da angažuju još neku – Milorada Dodika da popravi svoj narušeni imidž u SAD-u.

On je po mom mišljenju uvidio da je njegova dosadašnja retorika, i ne samo retorika, već i ponašanje u prethodnih nekoliko godina prema Sjedinjenim Američkim Državama otišla predaleko i negdje pokušava da popravi taj svoj imidž.

Međutim, ja mislim da mu se tu upravo sveti ta politika koju je vodio prethodnih godina, ako se sjetimo da je on povukao ruku, da nije htio da se rukuje sa ambasadoricom SAD u BiH.

On nije na taj način uvrijedio samo nju, on je uvrijedio i cijele Sjedinjenje Američke Države, a jedna takva sila ja čisto sumnjam da zaboravlja i da olako prelazi preko takvih stvari.

Promjena

Vidjeli smo da sva ta očekivanja, prije svega očekivanja, i neke želje i Milorada Dodika i ove vlasti da će dolaskom Trumpa i te administracije se promeniti mnogo odnos SAD-a prema Bosnia i Hercegovini, prema Republici Srpskoj, prema vlastima u Republici Srpskoj, da su to ostale samo njhove želje, da se ništa tu značajnije nije promijenilo.

Ne samo Amerika, nego sve te velika zemlje, i Kina i Rusija, to su ozbiljne države i ne mijenjaju tako lako neki svoj put i svoj odnos, bilo prema političarima, bilo prema nekim državama.

Ni ovdje nije došlo do te očekivane promjene, koju je naravno vlast Republike Srpske očekivala, da će se tu ne znam šta promijeniti i da će oni opet postati miljenici SAD-a kao što su bili prije 10-15 godina.

Imidž

Mislim da im se upravo svete oni potezi, neka dnevno politička njihova igra, gdje su hteli da se dodvore biračkom tijelu i htjeli su da pokažu svoju neku snagu ili moć, ‘evo mi možemo čak i američkom ambasadoru da ne pružimo ruku, da se ponašamo na taj način i prema Americi. Mi možemo, mi smo moćni‘.

Mislim da su vidjeli da su se u cijeloj toj igri malo zaigrali i da na sve ove moguće načine će pokušati da poprave svoj imidž.

Da li će im to poći za rukom? Za sad im to definitivno nije pošlo.

Da li će ovakvim lobiranjem ispraviti neki svoj položaj, to ostaje da se visi, mada ja čisto sumnjam u tu mogućnost, tvrdi Velizar Antić.